Банке отежале услове за дозвољени минус

Расте број кредита за рефинансирање кредита, као и број захтева за тзв. дозвољеним минусом по текућем рачуну. Ипак, банке траже много детаљнија документа за одобрење минуса по текућим рачунима.

Да би добили дозвољени минус од банака ових дана је потребно да потпишете бар десет докумената. Тако је и са картицама или кредитима па неке банке при одобравању захтевају и присуство супружника. Банке тврде да је све по закону и да се тако смањују сви ризици и недоумице.

"Након одобрења позајмице клијент са банком закључује уговор о одобрењу позајмице, потписује понуду, потписује обавезне елементе - меницу и менично обвлашћење. Сва та документа су битна како клијенту тако и банци јер недвосмислено се зна у какав се уговор улази", каже Јелена Ивановић из "Комерцијалне банке".

У Србији је у последњих годину дана број корисника текућих рачуна порастао са  четири милиона и 808 хиљада порастао на скоро пет милиона. Износ дозвољеног прекорачења је остао исти 44 милијарде. Оно што не охрабрује је повећање кашњења у отплати лоших позајмица са 11,4 на 12,6 процената.

О Нове године Удружење банака ће евидентирати и промет чекова односно укупних задужења грађана попут рачуна за комуналије.

"Уколико направимо уговоре са банкама и институцијама о дуговањима за Инфостан и слично онда ће се у извештајима наћи и такви подаци о укупној задужености клијената", каже Верољуб Дугалић, секретар Удружења банака Сррбије.

Пре десет година просечни грађанин Србије био је просечно задужен са 334 евра У међувремену ситуација је почела да се окреће па је сада просечни грађанин Србије задужен са 912 евра. Међутим и 400 хиљада грађана у Србији је мање па сада имају право да преговарају око висине кредита и висине рата.

Дугалић наводи да је граница задуживања становништва индивидуална.

"Онај ко има 300 евра месечно задуживања су веома ниска. А онај ко има 1.500 евра тај лимит је већи", каже Дугалић.

Иако има више теорија попут оне да ће одмрзавање плата и пензија у јавном сектору смањити задуживања грађана банкари тврде супротно. Више новца значи и мањи ризик па још веће задуживање и потрошњу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво