Светски дан штедње

На Светски дан штедње, пословне банке објавиле да Србијa располаже са 5,7 милијарди евра и 10,6 милијарди динара штедње.

Широм света 31. октобар обележава се у знак сећања на скуп банкара из 25 земаља света, које су 1924. године у Милану установиле Светски дан штедње.

Ове године Светски дан штедње остаје у сенци финансијске кризе, која, по оценама домаћих и страних експерата, ипак неће имати значајније последице по домаћи банкарски сектор.

Рестриктивна монетарна политика НБС допринела је да домаћи банкарски сектор успешно ублажи негативне ефекте светске финансијске кризе, чему је и Влада Србије допринела низом мера.

Једна од њих је повећање нивоа осигураних депозита са 3.000 на 50.000 евра, коју је Влада по хитном поступку као законски предлог упутила Скупштини Србије на усвајање.

Од октобарских промена 2000. године финансијске институције у Србији имале су најбрже и најквалитетније реформе од свих сектора у земљи.

Реформе су добиле високе оцене од Светске банке, Европске банке за обнову и развој, као и других светских институција.

Од 2001. године када је на штедним рачунима грађана било око 348,3 милиона евра, забележен је константан раст штедње, да би 2007. године достигао износ од 5,1 милијарде евра.

У банкарском сектору послује 35 банака, од којих је око 70 одсто са већинским страним капиталом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво