Недимовић: Важно је развити прерађивачку индустрију воћа

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић изјавио је да је ресорно министарство за ову годину предвидело сет мера за развој воћарске производње и најавио нове мере за унапређење конкурентности и укључивање малих произвођача у модерне тржишне ланце производње.

Како се наводи у саопштењу Министарства пољопривреде, Недимовић је отварајући Сајам шљива у Осечини истакао да је веома важно да се развије прерађивачка индустрија воћа, јер је на њој четири пута већа зарада него у примарној производњи.

"Министарство ће и даље настојати да у складу са постојећим средствима у наредним годинама подржи управо тенденције савременог развоја воћарства и увођења нових технологија производње", нагласио је министар.

Према речима Недимовића произвођачи треба да раде на јачању свести о потреби удруживања ради заједничког појављивања на тржишту, јер ће се тако процес производње заокружити од убирања плодова, преко чувања и паковања, до коначног пласмана, презентовања и продаје на тржишту.

"Довољне количине шљиве, уједначеног квалитета и континуирана испорука, учинила би српску шљиву препознатљивом на светском тржишту", навео је Недимовић.

Мере подршке за развој воћарске производње, како је прецизирао, односе се на подизање нових интензивних засада шљиве, системе за наводњавање, коришћење противградних мрежа, увођење нових сорти воћних врста, тржишних стандарда, осигурање у воћарству, савремене опреме и механизације, опремање складишних и прерадних капацитета за топлу и хладну прераду воћа и изградњу нових и адаптација постојећих хладњача и њихово опремање.

У саопштењу се наводи да се на 11. међународном Сајаму шљива у Осечини ове године представља око 200 излагача и да су иницијатори и организатори те традиционалне привредно-туристичке манифестације општина Осечина и Туристичка организација "Подгорина".

Истиче се и да је Србија природно богата земља која има велики потенцијал у примарној производњи воћа, у којој површине под засадима шљива учествују и до 47 одсто, као и да се то воће узгаја на територији целе Србије, али да се највећи засади шљиве налазе у шумадијском и колубарском крају.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво