Уз енергетске менаџере мањи трошак

У оквиру Агенде за повезивање са Европском унијом, балканским земљама биће донирано 50 милиона евра за побољшање енергетске ефикасности. Србија троши и до пет пута више енергије од европског просека, а 85 одсто кућа нема изолацију, па је важно да имамо пројекте енергeтске обнове зграда како бисмо користили новац из европских фондова. Из Владе поручују да је на побољшању енергетске ефикасности урађено много, и да је у току припрема већих послова и јефтинијих кредита за те намене.

Обнова фасаде са добром изолацијом и замена старе столарије велики је издатак за домаћинство. Али и грађани већ знају да се кроз мање рачуне за струју, грејање и хлађење, то улагање исплати и за три године.

У Министарству енергетике кажу да је у програм енергетске санације ове године већ ушло 15 локалних самоуправа. Влада је из буџетског фонда енергетске ефикасности, за њихове пројекте издвојила 120 милиона динара.

"На то треба да се дода још 30 одсто, колико треба да учествују јединице локалне самоуправе, а то је негде укупно око милион и по евра који ће бити утрошени за енергетску ефикасност", напомиње помоћник министра енергетике Милош Бањац.

Министарство грађевине је направило регистар енергетских пасоша, који од 2012. морају да имају све нове и енергетски унапређене грађевине. Урађена је и Национална типологија зграда, која показује потрошњу и губитке енергије стамбеног и пословног фонда земље.

Још конкретнију помоћ за побољшање енергетске ефикасности, кажу, донеће Закон о становању.

"Разни механизми који ће омогућити грађанима да се пријаве за пројекте кроз своје стамбене заједнице које ће бити формиране овим законом, а неће се водити рачуна да ли је приватни или јавни сектор – и породичне куће и све зграде ће моћи да се побољшају", наводи помоћница министра грађевинарства Јованка Атанацковић.

До 2020. године чланице Европске уније морају да умање потрошњу енергије за 20 одсто. А Србија се обавезала да ће потрошњу смањити за девет процената до 2018.

"Није довољно само да знате да ваша зграда није довољно енергетски ефикасна, већ вам је потребан и савет како да решите проблем. Зато помажемо у обуци енергетских инжењера, који саветују грађане које мере да предузму, колико могу да уштедите на енергији и колико ће вас то коштати", истиче Рената Шиндлбек из ГИЗ-а.

До краја ове године све локалне самоуправе треба да именују енергетске менаџере. Већ идуће године и други велики потрошачи, 80 фабрика и 60 топлана у Србији обавезне су, такође, да запосле стручњака за енергетску ефикасност.

Све оштрије директиве Уније за енергетску ефикасност тешко испуњавају и земље чланице. Брисел је недавно опоменуо Бугарску јер не примењује одредбе о смањењу потрошње енергије у зградама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво