НБС: ЕК похвалила решавање проблематичних кредита

Европска комисија је током данашњег министарског дијалога похвалила напоре Народне банке Србије и Владе Србије на решавању питања проблематичних кредита, саопштила је НБС.

Похваљено је и спровођење акционог плана НБС на том пољу, "због чега ће спровођење оваквог процеса бити саставни део препорука за остале земље ЕУ кандидате, изузев Албаније која је такође учинила значајне кораке на истом пољу".

ЕК је констатовала и да би "монетарна политика могла да остане експанзивна јер су инфлациона очекивања усидрена и очекује се наставак повољних трендова у фискалној консолидацији", додаје се у саопштењу.

НБС је навела да је на тему стабилности финансијског система препорука ЕК да се обрати посебна пажња на мање банке које нису биле обухваћене Посебним дијагностичким испитивањима (ПДИ) током периода март 2015 - јануар 2016, "што не значи и обавезу спровођења истог испитивања и у тим банкама".

Поента препоруке јесте да је захваљујући ПДИ у 14 банака са сигурношћу потврђена адекватна капитализованост и отпорност на све ризике, због чега фокус супервизије треба у значајнијој мери усмерити на друге делове банкарског система, додала је НБС.

Кључни разлог због кога та испитивања нису спроведена и код мањих банака је чињеница да њихово пословање ничим не може утицати на стабилност банкарског система, што је и потврђено резултатима стрес тестова банкарског система које НБС редовно спроводи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво