Привредне коморе траже од ЕУ да реагује због превртања камиона

Председници српске и косовске привредне коморе, Марко Чадеж и Сафет Грџалију, упутили су писмо званичницима ЕУ у којем најоштрије осуђују поновно превртање камиона са српском робом на Косову и Метохији, и траже од Брисела да утиче на надлежне да се такви инциденти не понављају.

Саветник председника Привредне коморе Србије за регионалну сарадњу Ненад Ђурђевић указао је да је ово већ друго превртање камиона са српском робом на Косову и Метохији.

Истакао је да то никако не доприноси економској сарадњи, слободи кретања, нити враћању поверења између Срба и Албанаца и уопште нормализацији односа Приштине и Београда.

"Зато су председници две привредне коморе данас заједнички упутили писмо европским институцијама, пре свега комесару ЕУ за проширење Јоханесу Хану и високој представници ЕУ за спољну политику Федерики Могерини, у којем се осуђује такво понашање и у којем се тражи да утичу на надлежне органе, међународне и косовске, да овакве ствари убудеће спрече", рекао је Ђурђевић у изјави Танјугу.

Објаснио је да се у писму такође тражи и да се казне починиоци.

"Ми смо позвали и јавно мњење да осуди овакво понашање, јер иако нико није директно страдао, ствара се лоша атмосфера из које произлази осећај да нико није сигуран да ли може слободно да путује на Косово", објаснио је Ђурђевић.

Према његовим речима, сама идеја да економски пут и развој који је трасиран, између осталог и сарадњом српске и косовске коморе, не може на тај начин да се прекида, јер то није добро.

"Српска роба тамо има свог купца, а у овом времену је заиста тешко дати етничка крвна зрнца пореклу робе. То је то, лош пут и лош начин", рекао је Ђурђевић.

Све постојеће баријере би требало отклонити, нагласио је и додао да су обе коморе на томе већ радиле.

"Коморе су пуно учиниле и да се усагласе фитосанитарни сертификати, да се лекови несметано продају на Косову, да произвођачи млека и меса могу да их продају на КиМ, да привредници могу и да улажу. Циљ нам је да подстакнемо привреднике да тамо улажу и искористе могућности које им пружа нормализација односа", рекао је Ђурђевић.

Како је подсетио, ПКС је била домаћин великог форума привредника на којем су учествовали и привредници са Косова, који су тада разговарали са српским привредницима да би се видело како да се отклоне баријере и да се у пракси прошири пословање.

Активисти Самоопредељења преврнули су 3. марта у близини Приштине камион са српским регистарским ознакама који је превозио "кока-колу". Инцидент се догодио, као одговор на, како су тврдили, потез Србије која је вратила више од 100.000 косовских уџбеника послатих из Приштине.

Припадници тог радикалног опозиционог покрета признали су и да су поново, 11. марта, у насељу Морине, крај Приштине, преврнули камион који је превозио робу произведену у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво