Хоће ли ФАП у стечај?

Испуњен део захтева синдиката ФАП-а - радници ће добити две плате, а преосталих девет ако се предузеће приватизује. Министар Жељко Сертић, уверава да стечај за ФАП није коначно решење, иако 31. маја престаје заштита предузећа од поверилаца.

Након другог маратонског састанка са представницима Министарства привреде, штрајкачи ФАП-а делимично задовољни. Јер су им и захтеви делимично испуњени - добиће две плате, а преосталих девет ако се ФАП приватизује.

"Договорено је да се повеже радни стаж онима који напусте матично предузеће, договорено је да се овере књижице за све раднике", каже Мирослав Мршевић, председник Штрајкачког одбора ФАП-а.

Није им, међутим, још испуњен захтев да, ако ФАП оде у стечај буду проглашени технолошким вишком и добију отпремнине. Питање је и колико би радника преузела Војска Србије, за коју би ФАП могао да ремонтује возила.

"Они су рекли да закон мора да се поштује и да оно што је урађено за сва остала предузећа у реструктурирању остане, то је за нас спорна тачка, као што је спорно и да број радника ФАП-а који ће да преузме Војска Србије. Ми тражимо да та два збира буду приближна броју од 650", каже Мршевић.

Министарство привреде након састанка саопштава: Влада ће уложити све ресурсе како би ФАП опстао, и радници наставили са послом.

Министар Сертић, уверава да стечај за ФАП није коначно решење, иако 31. маја престаје заштита предузећа од поверилаца.

"Морамо све да учинимо да спасимо ФАП. То значи, ФАП је једно од 17. предузећа којима истиче заштита 31. маја, али највећи број поверилаца су државни органи и државне компаније. Правимо план како да припремимо ФАП да после 31. маја не оде у стечај. Није ФАП једина компанија која има проблеме", каже Сертић.

Премијер каже да преговори са финском фабриком СИСУ још нису готови, и да је проблем настао око гаранција за новац који би Влада требало да да као подстицај.

"Нашли смо стратешког партнера, проблем је у томе што тражимо гаранције за наших 30 милиона. Да не добијемо гаранције, ви бисте рекли - бацили сте државне паре. Чекамо те гаранције. Ако добијемо - имаћемо стратешког партнера, ако не добијемо, тражимо другог партнера", рекао је премијер Алкесандар Вучић.

Наредни састанак, којем ће присуствовати и представници минситарства одбране, требало би да буде одржан следећег понедељка.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво