Кредитирање ај-ти фирми, истиче рок за пријаву

Влада Србије је обезбедила кредитну линију од 50 милиона динара за помоћ ај-ти сектору. Кредит се даје на четири године, с једногодишњим грејс периодом и годишњом каматом од један одсто. Конкурс је објављен 7. октобра, а рок за пријаве је 1. новембар, тако да већина заинтересованих сматра да се за то време не могу прикупити потребна документа.

У Министарству трговине, преко кога се остварује пројекат, кажу да ће размотрити продужење рока за пријаву.

Александар Стојиљковић хоће да отвори компанију у ај-ти сектору. Сматра да је Владина идеја одлична, али да је сума недовољна а рок за пријаву прекратак.

"Свега 20 дана има да се прикупи огромна документација, у држави Србији то је немогуће на шалтерима добити. Мислим да је једноставно извести да министарство има увид у базе података одакле нам траже та уверења", каже Александар Стојиљковић, инжењер електротехнике.

Максималан износ кредита је милион и по динара за предузетнике, а за правна лица и фирме три милиона динара. Код почетничких компанија Фонд за развој проверава хипотеку и квалитет пројекта, а за фирме које већ дуже раде, провера је свеобухватнија.

"Код њих ћемо вршити комплетну оцену бонитета. И оцену бонитета и оцену инструмената обезбеђења. У зависности од те две оцене, као стручне службе Фонда, предлагаћемо износ", каже Џевида Нинков, директор сектора кредита и гаранција Фонда за развој.

У Министарству трговине очекују велики број пријава. О њима ће одлучивати комисија састављена од стручњака из министарстава, привреде и са Електротехничког факултета.

"Оцењиваће се и иновативност и одрживост и број запослених и подручје колико је развијено, односно да ли су рурална", каже Сава Савић, помоћник министра трговине и туризма.

Кредити фирмама омогућиће развој дигиталног друштва и покретање мањих пројеката. За велике пројекте немамо довољно стручњака.

"Значајнији пројекти од више стотина инжењера, чекају да виде на који начин ће да обезбеде људе. У окружењу постоји више компаније које запошљавају више стотина чак и хиљаду инжењера у развоју. У Србији је сада јако тешко да се реализује такав пројект зато што нема људи", каже Душан Ракић из Удружења информатичке делатности.

И следеће године Влада ће наставити пројекат кредитирања ај-ти фирми. Ако ове године новчана средства не буду подељена, преусмериће их за исти пројекат следеће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво