Гориво скупље за петину

Кина је повећала цене горива за 18 проценета како би смањила све већу потрошњу енергената. Због поскупљења горива рекордна инфлација и у Кини и у Индији.

На пумпама у Кини горово је скупље за чак 18 проценета. Тим потезом замишљено је да се заустави растућа енергетска потрошња у земљи. Истовремено то ће повећати инфлацију, која је рекордна у последњих 12 година.

Знајући за поскупљење, кинески возачи чекали су у дугим редовима пред пумпама, где им је речено да ће бити услужени тек кад нове цене ступе на снагу. То је изазвало буру незадовољства.

И у Индији је гориво поскупело за 10 процената. Због тога инфлација износи 11 одсто, што је највише у последњих 13 година.

После вести о поскупљењу горива у Кини, цене нафте на светским тржиштима су пале. Лака, америчка нафта појефтинила је за 4,75 долара, на 131,93 долара за барел.

Аналитичари кажу да би мања потражња у Кини била крупан чинилац у обарању цена нафте у свету. Кинеска штампа истовремено пише да је поскупљење изазвано "скоком цена на међународном тржишту".

Провинција Сечуан, погођена прошлог месеца катастрофалим земљотресом, је изузета од поскупљења.

Влада у Пекингу је последњи пут подигла цене горива за око 11 одсто у новембру прошле године. Од тада су биле замрзнуте да би се спречио раст инфлације. Политика замрзавање је, међутим, довела до несташице горива на пумпама пошто су се домаће рафинерије нашле под тешким пририском раста цене нафте у свету.

Већина аналитичара је очекивала да ће влада издржати и да неће дирати у субвенциосане цене горива до Олимпијских игара у августу, да би избегла било какав наговештај социјалних немира.

Са новом ценом од око 75 доларских центи за литар, бензин у Кини је и даље за четвртину јефтинији него у САД, а за трећину него у Великој Британији.

На кинеским пупама цене су се удвостручиле од 2003. године, али је нафта на светским берзама поскупела за више од четири пута.

Бензин у Њу Делхију скупљи је за 10 одсто. Инфлација у Индији достигла је 11 процената, што је највише у последњих 13 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво