Инвестициони фондови за климу

Развијене земље даће више од 6,1 милијарду долара да земље у развоју усвоје чистије технологије и смање емисију гасова који стварају ефекат сталклене баште.

На донаторској конференцији Светске банке представници десет земаља (Аустралије, Француске, Немачке, Јапана, Холандије, Норвешке, Шведске, Швајцарске, Велике Британије и САД) обавезали су се да ће дати средства за пројекте које ће финансирати међународни инвестициони фондови за климу од 2009. године.

У оквиру тих фондова биће Фонд за чисте технологије и Стратешки фонд за климу, којима ће управљати Светска банка и мултилатералне банке за развој.

Фонд за чисте технологије ће инвестирати у пројекте који доприносе преносу или уградњи технологија са ниским нивом угљеника, и који дугорочно смањују емисију штетних гасова.

Стратешки фонд за климу ће бити флексибилинији и моћи ће да финансира широки спектар програма везаних за климатске промене.

САД су обећале две милијарде долара током наредне три године, Британија 1.4 милијарди долара, и Јапан до 1,2 милијарде долара.

"Ова средства показују да може да се оствари развој са ниском емисијом угљеника, који не шкоди клими", рекао је Ендру Стир, директор британског одељења за Међународни развој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво