Ко је зауставио "Јужни ток"

Председник Томислав Николић каже да Русија не би одустала од изградње "Јужног тока" да Москви није постало јасно да Европска унија неће дозволити тај пројекат. Немачка канцеларка тврди да Европа није отказала "Јужни ток" и да га ниједна од европских држава чланица није одбацила.

"Јужни ток" је била и тема разговора немачке канцеларке Ангеле Меркел са бугарским премијером Бојком Борисовом. Како јавља Ројтерс, Меркелoва подржава захтев Бугарске да се обнове преговори са Русијом о том гасоводу.

Немачка канцеларка Ангела Меркел сматра да треба испитати сва правна питања у вези с пројектом "Јужни ток" и о новим могућностима разговарати са руском страном.

Меркелова истиче да немачка привреда има веома добра искуства са Русијом као поузданим партнером и подсећа да су бројни уговори за тај пројекат већ потписани.

"Када је реч о гасоводу 'Јужни ток', можемо да кажемо да га Европа није отказала. Ниједна од европских држава чланица није га одбацила, већ је Русија изразила сумње. Мислим да је важно да се отворено говори са Русијом о томе како ће се ствари развијати на основу важећих закона", каже Меркелова.

И бугарски премијер Бојко Борисов још се нада да ће се проблеми решити.

"Сагласни смо да ћемо наставити преговоре са Русијом у складу са европским правним нормама", каже Борисов.

Председник Србије Томислав Николић каже да би договор Русије и ЕУ био олакшање и за Србију.

"Оставимо да то остане па да видимо шта ће бити, мада је мени председник Путин више деловао као да неће бити 'Јужног тока', те да тражи алтернативу за продају гаса и изгледа да то ради са Турском", рекао је Николић.

"Ја бих волео да се Русија и ЕУ договоре око 'Јужног тока'. То би било огромно олакшање и за Србију и за Европску унију, и показало би се да Европска унија и Русија могу да сарађују. Из ЕУ добијем једну причу, из Русије другу, не знам у чему је спор", каже Николић. 

Руски председник Владимир Путин изненадио је Европу 1. децембра када је објавио да одустаје од градње "Јужног тока", навевши као разлог противљење Европске уније.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(уторак, 16. дец 2014, 11:32) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor na Juzni tok

Zapravo samo nastavak. Posto ce gas biti doveden do EU, sada EU moze do mile volje da dalje gradi i daje u zakup ta gasovod firmama koje zadovoljavaju 3. energetski sporazum. Ali baksis ide ocito Turskoj.
Sto se tice ove posete Merkelove Bugarskoj uopste mi nije jasno kakve veze ima Merkelova sa tim kad je ocito SAD "odradio" posao.

(уторак, 16. дец 2014, 10:20) - nebo [нерегистровани]

zakon

Taj zakon je napisan da bi sprecavao juzni tok, zasto bi ga menjali?

(уторак, 16. дец 2014, 10:12) - Воронцов [нерегистровани]

Нема ништа од Јужног тока

ЕУ јњ крива што се не гради "Јужни ток". Они су променили раније договорене услове и тражили су оно што Русија није могла прихватити.По налогу ЕУ Бугарска није прихватила изградњу без нових услова Европске комисије. Тиме је постало бесмислено правити подводни гасовод до обала Бугарске која даље не дозвољава градњу. Зато је сада потписан меморандум са Турском о изградњи "Турског тока". Дакле одустајање од "ЈУжног тока" није био никакав трик ради притиска на ЕУ већ озбиљна одлука озбиљних људи. Ако се оствари "Турски ток" ту су се већ појавиле компаније из ЕУ, попут компаније из Словачке , заинтересоване да граде даље гасовод за потрошаче у ЕУ. У томс лучају гас се купује од Турске јер она постаје посредник у профаји.То је оно што је Путим рекао, може неко договорити да му роба долази у стан, а може ићи и у продавницу по робу. Сад ће та продавница бити Турска уместо да је свака заинтересована држава имала гас директно у својој држави.

(уторак, 16. дец 2014, 08:54) - anonymous [нерегистровани]

Borko

Da Rusija treba da izgradi Juzni tok onako kako hoce SAD i EU i posle da ga pokloni zemljama kroz koje prolazi. To je uslov SAD i EU ako hoce da prodaju gas. Malo morgen. Ako su Rusi glupi neka pristanu na njihove uslove. Ako hoce gas nega idu na granicu pa neka kupuju. Ima ko hoce sa Rusijom da saradjuje, a da je ne pljacka.

(уторак, 16. дец 2014, 08:53) - anonymousRadovan [нерегистровани]

A Ja sam za Putinovo resenje

Bez obzira na stetu koju ce imati Srbija,Ja sam za drugu varijantu,koja ce samo uskovitlati EU,u kojoj vlada zakon cinizma,i moc najmocnijih.Rusija je osam godina cekala saglasnost Bugarske,koja je potpisala medjudrzavni ugovor,pre ulaska u EU,kao i Madjarska,ali navikli na privilegije,ovog puta[kad kajanju nema kraja]traze pomoc od Merkele,kojoj je Putin javno okrenuo ledja,ka Istoku.Sve su bitke izgubljene,a za ostalo videcemo uskoro.

(уторак, 16. дец 2014, 07:40) - Pedja [нерегистровани]

Dobro je

Dobro je što nema ništa od famoznog projekta "Južni tok". Što manje zavisimo od Rusije, to bolje!

(уторак, 16. дец 2014, 07:12) - ☺ [нерегистровани]

Južni tok ili jok?


Čak i u slučaju da se ne bi gradio "Južni tok" a bude se gradila gasovodna mreža preko Turske, uloga Srbije ostati će ista, jer je kroz Srbiju najbliži put do EU a dokaz tome je i to da Turci najčešže putuju upravo preko Srbije u EU.

(уторак, 16. дец 2014, 06:53) - anonymous [нерегистровани]

...

EU prisiljava svoje clanice i kandidate da menjaju sopstvene Zakone i Ustave, a oni sami ne zele da promene Zakon koji koci Juzni tok.

(уторак, 16. дец 2014, 01:48) - anonymous [нерегистровани]

bb

Mislim da nas primijer treba da vrsi jak pritisak na "partnere" u eu. Nemci su se obezbedili north streamom a balkan ostao bez gasa. To je ne prihvatljivo ako hocemo u eu. !!

(уторак, 16. дец 2014, 01:07) - Jovica [нерегистровани]

Leb nad pogacom

Moskva je već podnela tužbu STO u vezi s Trećim energetskim paketom Evropske unije. Ovaj dokument se pojavio ubrzo nakon što su potpisani osnovni sporazumi o „Južnom toku“. „Energetski paket“ ne dozvoljava kompanijama koje vade gas da budu vlasnici magistralnih cevovoda koji se nalaze u regionu.