Јелашић: Важно активирање споразума

Уколико буде активиран Привремени трговински споразум са Европском унијом, Србија ће добити више јефтиних кредита, нижу инфлацију, смањење царинских стопа и већи обим страних инвестиција, изјавио гувернер Радован Јелашић.

На представљању финансијских едукативних водича за грађане, Јелашић је изјавио да би активирање трговинског споразума са ЕУ и договор са Међународним монетарним фондом, који тражи одговорну фискалну политику, омогућило "Србији шансу да побољша свој рејтинг и да се испуне сва предизборна обећања".

"То значи веће зараде и пензије, смањење пореза и доприноса, додатне субвенције пољопривреди и станоградњи, више инфраструктурних пројеката, веће накнаде трудницама и незапосленима", рекао је Јелашић.

Док камате не падну, Народна банка настоји да олакша грађанима да што боље разумеју услове кредитирања.

Истраживања показују да половина оних који су се задужили не знају шта је девизна клаузула, а 58 одсто корисника не зна које су могуће последице узимања кредита везаних за стране валуте.

Због тога је Централна банка препоручила банкама да свака промена камате и услова отплате убудуће треба да буде детаљно објашњена.

Препорукама је, поред осталог, предвиђено да се дефинише начин обрачунавања курса за кредите са валутном клаузулом, колико често и под којим условима се мењају каматне стопе, разлози промене каматних стопа, и да се клијент буде обавештен о промени пословне политике која утиче на промену камате, и то најкасније 15 дана пре наплате рате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво