Читај ми!

Презентација "Београда на води"

Власник компаније "Емар пропертиз" Мухамед ел Абар представио у Београду првом потпредседнику Владе Александру Вучићу и његовом тиму пројекат "Београд на води". Синиша Мали: Прва фаза пројекта могућа до краја године. Инвеститор из Емирата спреман да уложи у тај пројекат од 2,5 до 2,8 милијарди евра.

Мухамед ел Абар, власник компаније "Емар пропертиз" из Уједињених Арапских Емирата, која је подигла највишу зграду на свету Бурџ ал Араб, представио је у Београду првом потпредседнику Владе Александру Вучићу и његовом тиму пројекат "Београд на води", у који је инвеститор из Емирата спреман да уложи више од три милијарде долара.

Вучић је најавио да ће ел Абар њему и његовом тиму представити план за Савски амфитеатар, где би требало да гради апартмане, хотеле, молове, оперу.

Први потпредседник владе је истакао да би реализација пројекта "Београд на води", уз раст аутоиндустрије и пољопривреде, значила сигуран излазак Србије из кризе.

Председник Привременог већа Београда Синиша Мали изјавио је да се очекује да у што краћем року буде основано предузеће "Београд на води" након представљања пројекта, а да би прва фаза пројекта могла да буде започета већ крајем године.

"Са задовољством могу да кажем да смо ускладили скоро 80 одсто плана, идејног решења овог плана", рекао је Мали новинарима.

Како је додао, остало је 20 одсто детаља на којима ће архитекте радити са наше и са њихове стране, како би у што скорије време имали целокупан мастер план усаглашен и надам се и усвојен.

"Очекује нас да у што краћем времену оснујемо предузеће Београд на води и да започнемо процес експропријације земљишта које није у власништву Републике Србије а да паралелно са тим припремимо планска документа да тако да прву фазу развоја овог пројекта можемо да започнемо већ крајем године", објаснио је Мали.

Према његовим речима, посебна пажња је била посвећена детаљима пројекта у смислу на који начин развити ових 80 хектара, дакле који би био први корак и прва фаза и о томе ће се дискутовати наредних неколико недеља како би се нашао најбољи начин за започињање овако великог пројеката.

Промоцији су присуствовали и председник Скупштине Србије Небојша Стефановић и други чланови Владе Србије, саопштено је из новоосноване компаније "Eagle Hills".

Директор компаније ""Eagle Hills" Мухамед ел Абар најавио је да ће за почетну инвестицију пројекта "Београд на води" бити потребно од 2,5 до 2,8 милијарди евра, поручивши да је он покренут у правом тренутку, кад је у питању будућност Србије.

Eл Абар је новинарима рекао да се пројектом покреће економија Србије, а на питање када ће бити завршен каже да је тренутно готово 90 одсто посла.

Међутим, како је рекао, треба довршити детаље попут локација за паркове, амбуланте, тржне центре и остале објекте на којима ће се "одвијати живот на рекама".

"Када имате тако обиман пријекат као што је овај, заиста покрећете економију унапред, јер подстичете готово све њене секторе - угоститељство, туризам... што је невероватан ефекат овог пројекта, који много доприноси земљи", рекао је ел Абар додајући да је за његову компанију "Београд на води" без сумње један од најважнијих пројеката.

Према његовим речима, реч је о обимном пројекту који ће бити на занимљивој локацији и чиме се "може створити модеран град, уз нове технологије, дизајн и грађевинарство".

Он је најавио да ће његова компанија наредних неколико месеци бити у Београду, а у зависности од оног што се буде дешавало, у сарадњи с локалним властима ће радити како би пројекат био завршен у што краћем периоду.

"Величина и значај су такође битни. Долазимо у интересантно време у животу и будућности земље и заиста је невероватна величина простора на ком можемо да направимо град који ће одисати модерним изгледом, имати унапређене услуге, где ће бити коришћене најмодерније технологије, дизајн, конструкције, а истовремено омогућити стил живота како би требало да изгледа за људе у будућности", сматра ел Абар.

"Подршка коју добијамо из владе и на локалу је невероватна и мислим да је ово невероватна прилика за све нас", каже ел Абар.

Пројекат "Београд на води", поручио је ел Абар, веома је захтеван и за њега је потребно време, а приликом његове реализације мора се мислити и на заштиту животне средине.

Према најавама медија, тим ел Абара задржаће се у Београду десетак дана.

Број коментара 106

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво