Читај ми!

Тешка година за предузетнике

Ове године предузетници су чешће затварали послове него што су улазили у нове подухвате. Идућа година биће још тежа за пословање, упозорава Унија послодаваца.

Према подацима Агенције за привредне регистре, послови у Србији у 2013. години много су чешће гашени, него што су се покретали. Наиме, било је скоро 6.000 предузетника више који су затворили своју радњу него оних који су започели посао. У Унији послодаваца упозоравају да ће 2014. за пословање бити још тежа.

Када сакупите новац и одлучите да сами себи будете газда, чека вас тежи задатак - како да одаберете посао који ће се исплатити. Дизајнерка из Новог Сада Светлана Мојић идеју је добила док је једрила за репрезентацију Србије. Сада, већином за иностране клијенте, дизајнира ентеријере за јахте, станове, локале и хотеле.

"Пословати у Србији је врло тешко, али је могуће. Успевамо да испливамо, такорећи, да покријемо све трошкове, да добијемо плате. Е сада ја сматрам да су прве три године пословања почетак и да ту доста тога иде у улагање и у учење самог посла", каже Светлана.

Посао је започела са капиталом од 250 евра, једним компјутером и неограниченим радним временом. Али ни то није увек довољно. Стручњаци наглашавају да је најбитније за услугу или производ имати купца. У 2013. предузетници су се најчешће одлучивали за консултантске услуге, отварање трговине, угоститељског објекта, фризерског или козметичког салона.

"У данашње време није тешко бити предузетник, али је тешко бити успешан предузетник. Фише фактора утиче на опредељење предузетника чиме ће се бавити. Значи, његов лични афинитет према одређеној области, знање које има из претходног периода", каже професорка из области предузетништва Едиа Кастратовић.

Истича да је локација предузетника и његове будуће радње такође веома битна.  

У подухват, кажу у Унији послодаваца, треба кренути са минималним улагањима и штедети где год је могуће, а без бар 5.000 евра, наглашавају, незахвално је започињати било који посао. Измене пореских закона и правилника о рачуноводству, страхују, додатно ће поскупети пословање.

"Тако да ће у овом тренутку за читавих неких између 13.000 и 15.000 динара месечно пословање малих фирми које су на почетку свог рада поскупети. На првом месту, свако ко почиње мора да буде веома опрезан и мора да размотри све околности", сматра Драгољуб Рајић, директор Уније послодаваца Србије.

Незапослени ће у 2014. моћи код Националне службе за запошљавање да конкуришу за субвенцију од 160.000 динара, како би започели сопствени посао. Особама са инвалидитетом, у исту сврху, одобрава се једнократна помоћ од 200.000 динара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво