Читај ми!

Развој југа Србије приоритет

Економска обнова и развој југа земље један од приоритетних стратешких интереса, јер наставак сиромашења и депопулизације тог дела државе може имати катастрофалне последице по земљу, рекао премијер Ивица Дачић у Нишу. Нема јаке Србије ако је њен југ, као "најпатриотскији" део територије, неразвијен, истакао Дачић.

Премијер Ивица Дачић поручио је у Нишу да је за Владу Србије економска обнова и развој југа земље један од приоритетних стратешких интереса, јер наставак сиромашења и депопулизације тог дела државе може имати катастрофалне последице по Србију.

Дачић је на састанаку представника владе и локалним званичницима и привредницима, истакао да се југ Србије може развити само великим стратешким пројектима који би подстакли напредак читавог краја.

Дачић је поручио да је развој тог дела земље државни пројекат и да план оживљавања треба да буде завршен за месец дана, а о првим резултатима разговараће се за шест месеци.

Питање развоја југа Србије или Нишавског, Пиротског, Топличког, Јабланичког и Пчињског округа постало је приоритет због "најгорих економских параметара који постоје у Србији и великог стратешког значаја тог подручја", рекао је премијер.

"Ако не дође до промене понашања, Србија неће више разговарати само о проблемима на Косову или општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа, него ћемо имати све празнију територију и то ће за Србију бити катастрофално", рекао је Дачић.

Према његовим речима, нема јаке Србије ако је њен југ, као "најпатриотскији" део територије, неразвијен.

"Док овде говоримо о јединству Србије и патриотизму, други крајеви Србије имају покрајине, регионе, представништва у Бриселу, користе паре из европских фондова и богатији постају још богатији а сиромашни још сиромашнији", реко је Дачић, и упозорио да зато свих пет округа југа Србије, без обзира на политичку припадност градоначелника, морају да артикулишу заједничке интересе и предлоге и да их реализују уз помоћ владе.

Дачић је, на састанку који је у нишком Народном позоришту окупио неколико стотина учесника, поручио локалној власти и привредницима да на најбољи начин морају да искористе чињеницу да је ова Влада Србије стратешки опредељена за развој југа земље.

"Јесмо у позоришту, али нисмо овде да се играмо или лажемо једни друге. Просто југ Србије мора да се развије, или за 50 година нећемо имати овде о чему да причамо", упозорио је Дачић.

Премијер је, цитирајући поражавајуће статистичке подате о демографији и економији југа Србије, закључио да се не може више дозволити да стратешки најзначајнији део земље буде на дну друштвеног и економског развоја.

Дачић је истакао да му је циљ да се после данашњег састанка и размене инфомација све владине институције укључе у прављење стратегије развоја југа Србије како би се прекинули негативни трендови.

Састанку с председницима општина и градоначелницима присуствовали су привредници тог дела Србије, који су поручили да је за преокрет потребна добра стратегија.

На скупу су учествовали и министри Верица Калановић, Горан Кнежевић и Жарко Обрадовић, као и државни секретар у Министарству финансија и економије Драгијана Петровић-Радоњић и председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво