Бурек по пропису

ХАСАП стандард квалитета ускоро ће морати да примењују и бурегџинице. Пекари су сагласни да је то још један беспотребни државни намет, пошто се добијање сертификата плаћа.

Од јуна ове године контрола квалитета по европском ХАСАП (HACCP) стандарду биће примењивана и на традиционални домаћи специјалитет - бурек.

Реч је о контроли производње, од брашна до тепсије. Власници бурегџиница плаше се да ће оволики намети затворити пекаре многих њихових колега.

Већ се јављају неке агенције које нуде своје услуге за израду сертификата за пет-шест хиљада евра, наводи Првослав Јанковић, власник пекаре "Јанковић" у Пожаревцу.

И тајни рецепти старих бурегџија отићи ће у историју. Од јуна, за када је најављена примена нових стандарда, буреци ће морати да буду под конац исти. Од једне врсте брашна и са најмање 20 одсто садржаја меса или сира.

Првослав Јанковић напомиње да му није јасно шта се хтело овим новим прописима, јер је Пољопривредна инспекција и до сада контролисала квалитет производа.

Како год да се ова прича заврши, љубитељи бурека непогрешиво ће знати да процене који је прави.

број коментара 29 Пошаљи коментар
(понедељак, 14. феб 2011, 01:30) - anonymous [нерегистровани]

eu

Ja neznam sto je ova vlast Srbije toliko zapela za tu evropsku uniju, ako nekom nesrecom udjemo u tu Evropsku Uniju gubimo sve sto je nase od kiselog kupusa do sljivovice proje i sl. Daj da odrzimo nase tradicije, hranu pice i sve sto nas cini ono sto jesmo SRBI mi smo i onako u jevropu.
ZIVELI.

(понедељак, 14. феб 2011, 01:23) - anonymous [нерегистровани]

cena

i sad ce da mu skoci cena zbog tih nameta i kontroli..

(недеља, 13. феб 2011, 21:11) - anonymous [нерегистровани]

bureci

bravo za tekst:drzava cedi do zadnjeg dinara.Koliko ce porasti broj kojekakvih kontrolora=podmitljivaca bolje receno i opet ce to narod u nuzdi morati da plati,jer su pekari vec sada podigli cene.kod mene npr.90,pa 100,posle ovih novosti je vec 120 i naravno tanji i losiji.odluka je protiv onih koji su primorani to da jedu.Oni iz ministarstva sigurno nece biti pogodjeni.Plackasi otmite sto je moguce pre vanrednih izbora.

(недеља, 13. феб 2011, 20:40) - anonymous [нерегистровани]

Da li

Ja bih ipak da o tome odlučuju ljudi koji znaju da se "da li" piše odvojeno!

(недеља, 13. феб 2011, 20:35) - dr [нерегистровани]

burek

Besmisleno.

(недеља, 13. феб 2011, 19:05) - Sumadinac! [нерегистровани]

Srbija!!!

Da nece mozda da nas nauci evropa i kako se pece rakija???

(недеља, 13. феб 2011, 18:57) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

ovi uvode poreze i takse po evropskom, a plate po etiopljanskom

(недеља, 13. феб 2011, 18:56) - Mozart [нерегистровани]

Super

Ovaj standard je super stvar...Sada će ljudi bar znati ako je burek s mesom u pitanju da će u njemu biti bar neki procenat pravog mesa i da će imati minimum procenta pravog brašna a ne kojekakve dodatke...
Drugo pekare prave veliki novac svekodnevno i ako su toliko škrti da plate za tu licencu koja se plaća samo jednom onda stvarno neka zatvore pekare i idu na biro za zapošljavanje i čekaju na neki drugi posao kao i mnogi drugi...

(недеља, 13. феб 2011, 18:40) - anonymous [нерегистровани]

burek

uf kako bih pojeo tu citavu tepsiju sad !!!

pusti evropu ziveo burek :))

(недеља, 13. феб 2011, 18:38) - anonymous [нерегистровани]

neka

sasvim je u redu,treba da znamo sta jedemo.