Николић: Србија се диже из пепела

Модернизација железничке инфраструктуре средствима из руског кредита биће развојна шанса само ако на радовима буду ангажована домаћа предузећа, због чега је неопходно да на тендерима нико не буде фаворизован, рекао је председник Томислав Николић. Заједнички пројекти су корак напред у успостављању све ближих економских веза Србије и Русије, поручио је Ивица Дачић.

Председник Србије Томислав Николић отворио је радове на градњи и електрификацији другог железничког колосека од Панчевачког моста до Панчева, који се финансира из руског кредита. 

"Србија наставља да се подиже из пепела деценијског заостајања захваљујући пријатељству са скоро свим светским државама и народима. Позивамо све инвеститоре да улажу у једну од најсигурнијих дестинација за оплодњу њиховог капитала. Позивамо све оне који воде државе да следе пример Русије, Кине, Емирата, ЕУ, САД и многих других и омогуће Србији да се сврста у ред држава у којима народ не пати у сиромаштву, већ ради", рекао је Николић.

Председник Србије је нагласио да наша земља данас негује пријатељство са свима и да не жели да буде ничији непријатељ.

"Србија никоме не дугује и никоме није остала дужна, како год да се он понео према нашим грађанима. Ми нудимо пријатељство, а непријатеље нека траже на другој страни, лако ће их наћи", рекао је Николић.

Председник Николић је објаснио да је модернизација железничке инфраструктуре један од приоритета Владе Србије због развојног потенцијала који она доноси читавој српској привреди.

Николић је, на церемонији у Панчеву, нагласио да ће модернизација железничке инфраструктуре средствима из наменског руског кредита бити развојна шанса само ако на радовима буду ангажована домаћа предузећа, због чега је неопходно да тендерске процедуре буду потпуно лишене фаворизовања и протекције.

"Да ли икоме треба доказивати да саобраћај и инфраструктура спадају у једну од најважнијих привредних грана и да улагање у њих има директан и индиректан утицај на развој Србије? Директан утицај огледа се у учешћу око 160 хиљада људи у саобраћајним делатностима, или, шире гледано, чињеници да близу 500 хиљада грађана Србије живи од саобраћајне делатности", истакао је Николић.

Индиректан утицај развоја железнице на развој читаве економије, како је објаснио, огледа се у привлачењу међународних транзитних токова, што ће донети девизни прилив "Железницама", повећању атрактивности наше земље за стране инвестиције, што ће за последицу имати отварање радних места, већу мобилност становништва, убрзан проток робе и равномернији регионални развој.

Према његовим речима, модернијом железницом створиће се и услови да се домаћа привреда више ослони на железницу као средство превоза робе, а путнички железнички саобраћај добиће на квалитету услуге, тако да прелазак из европских у српске возове више неће бити враћање у Србију пре једног века. 

Дачић: Заједнички пројекти доказ братских односа

Премијер Ивица Дачић поручио је да је успешна реализација руског кредита за модернизацију железнице у Србији показатељ братских и пријатељских односа, али и корак напред у успостављању све ближих економских веза двеју држава које ће допринети свеукупном друштвеном развоју Србије.

Дачић је подсетио да је то само један од пројеката које заједнички реализују Србија и Руска Федерација, истакавши да је поносан због тога што је за време мандата његове владе почела и изградња гасовода "Јужни ток".

"Ми ћемо наставити све пројекте које смо започели са Руском Федерацијом и желимо нове. Зато желим да се ови радови заврше у року и да то буде још један показатељ наше успешне сарадње и развоја наших братских и пријатељских односа", рекао је Дачић.

Он је нагласио да је Србија дуго чекала на почетак ових радова, делом због сопствене кривице и тромости.

"Морамо бити спремни на изазове које доноси развој да бисмо имали пројекте даљег развоја. Ми, словенске душе, волимо да причамо о најопштим стварима, а од општих ствари до реализације каткад прођу године. Развој железнице је једна од главних полуга нашег развоја и важан фактор даљег економског раста Србије", рекао је Дачић.

"Нека живи пријатељство Србије и Руске Федерације и српског и руског народа", поручио је Дачић.

Генерални директор "Руских железница" Владимир Јакуњин изјавио је раније да ће бити лансиран велики пројекат реконструкције и изградње српских пруга који ће се финансирати руским кредитом од 800 милиона долара, који је тек почетак сарадње.

Деоница од Панчевачког моста до главне станице у Панчеву дуга је 15 километара. Изградњом и електрификацијом другог колосека повећаће се пропусна моћ пруге, а возови ће моћи да се крећу до 120 километара на сат.

Вредност посла је 105 милиона долара од чега се око 80 милиона долара обезбеђује из руског кредита. Рок за завршетак радова је 960 дана.

Пројекат обухвата и уређење железничких станица на Панчевачком мосту, у Крњачи, Овчи и Себешу.

број коментара 11 пошаљи коментар
(уторак, 25. мар 2014, 15:17)
anonymous [нерегистровани]

nisi zno a sad neznas vise ?

Mi jesmo bili u pepelu.
Ti mislis da si davno izasao.
Ti sada vise ne znas nego sto nisi znao na pocetku.
Nisi ti uopste izasao iz pepela.
Ti stojis u pepelu . Jos uvijek.
Srbija hoce i zeli da izadje iz pepelu.
Ti je sputavas i zadrzavas.

(уторак, 25. мар 2014, 15:06)
anonymous [нерегистровани]

@halo..

Polako prijatelju sa tu Evropsku Uniju ...

(уторак, 25. мар 2014, 14:51)
anonymous [нерегистровани]

hmm

u redu, razumem da treba zemlju unaprediti, putevi ,pruge su nam u katastrofalnom stanju ...nemamo svoj kapital pa sve na kredit....

ovo sto mi danas radimo jeste kockanje sve na jednu kartu...ako uspemo do stranih investicija, do boljeg standarda,do veceg bruto proizvoda ce sve biti bolje....ali sta ako sve ovo ne da pozeljne rezultate ???

onda smo na kraju, nemamo vise nista svoje,sve je skoro prodato ili zivi od drzavnih subvencija....

ja stvarno ne vidim kako bi se taj tonuci brod jos zaustavio ...

pozdrav iz Nemacke

(уторак, 25. мар 2014, 13:52)
anonymous [нерегистровани]

Pepeo

Nije Srbija "u pepelu" samo deceniju, nego minimum dve, a za jednu od tih decenija (1990-2000), upravo vi snosite veliku odgovornost, odnosno vasa tadasnja politika. Nemojmo sve sto je lose svaljivati na DOS ili DS...Ima tu itekako i vaseg udela, gospodine Nikolicu, samo treba gledati malo dalje.

(уторак, 25. мар 2014, 13:00)
anonymous [нерегистровани]

nismo ni znali da smo bili u pepelu...

mi jos nismo svjesni da smo bili u pepelu....
ako otvorimo vrata I drugim privredama osim EU stvarno cemo se dici iz pepela, a EU je ok samo mislim da sa njom necemo puno profitirati jer njihovo trziste je zasiceno, a Azijsko, Kinesko, Africko I Rusko su mnogo bolje za nas.....pa ne bi Njemacka imala toliki izvoz u Rusiju da nije dobro trziste.....oni bar znaju sta rade....Njemci skroz orjentirani na Rusko trziste I zato nedaju ekonomske sankcije a mi mali I pravimo se pametni pa idemo tamo gdje drugi nece.....

(уторак, 25. мар 2014, 12:25)
anonymous [нерегистровани]

@halo

А ја молим Бога да не уђемо у ЕУ иначе одосмо у банкрот заједно са њима, а и сад нисмо далеко.Без Русије нема даљег развоја Србије, јер паре су тамо и у Кини !

(уторак, 25. мар 2014, 12:25)
anonymous [нерегистровани]

Predsjednik drzave...

...ne daje ovakve izjave...o kakvom on pepelu?...

(уторак, 25. мар 2014, 12:16)
anonymous [нерегистровани]

halo..

predsednice ja verujem da je kod tebe u kuci sve u radu ali nije i kod mene...i gde se to dize Srbija iz Pepela u Ambis ili..??
moli Boga da udjemo u EU inace tesko nama..

(уторак, 25. мар 2014, 12:12)
anonymous [нерегистровани]

Svaka mu na mestu

Svaka mu na mestu podrzavam.

(уторак, 25. мар 2014, 12:12)
anonymous [нерегистровани]

Kakva naivna izjava

Ne znam ko Predsedniku piše ove izjave ali on mora pod hitno nešto da promeni. Izjave da neko "traži" neprijatelje nije primerena, jer neprijatelji nastaju zbog sukoba interesa. Sukob interesa postoji i neće nestati tako da izjave tipa da mi nemamo neprijatelje su neozbiljne.