Kина би да улаже 10 хиљада милиjарди евра

Министар Mилан Бачевић најављује улагања из Кине у земље централне и источне Eвропе од 10.000 милиjарди евра. Београд ће бити центар за све проjекте, открива Бачевић. Подсећа и да ће Русиjа у наредне две до три године уложити око пет милиjарди евра.

Kина планира да у наредном периоду у земље централне и источне Eвропе инвестира 10.000 милиjарди евра, а договорено jе да Београд буде центар за све проjекте коjи ће Kинези реализовати у области инфраструктуре у региону, изjавио jе за Танјуг министар природних ресурса рударства и просторног планиранаj Mилан Бачевић.

Kина jе, на основу већ предложених проjеката, спремна да на Балкану инвестира 100 милиjарди евра, а у перспективи желе да уложе чак 10 хиљада милиjарди, jер се очекуjе приjављивање многих великих развоjних проjеката, прецизирао jе Бачевић.

"Да, добро сам вам рекао, Kина планира да инвестира 10 хиљада милиjарди", рекао министар Бачевић.

То што jе Београд одређен да буде центар за све проjекте коjи се тичу инфраструктуре, а коjе Kинези планираjу да реализуjу у 16 земља централне и источне Eвропе, сjаjна jе вест за наше грађане и за све добронамерне људе, истакао jе Бачевић.

Прецизирао је да ће се у Београду договарати сви инфраструктурни проjекти, коjи ће се реализовати у региону, као кинеске инвестициjе, било кроз стратешка партнерства, концесиjе или на било коjи други начин.

"Tо jе заиста сjаjан успех и нешто на шта Србиjа дуги низ година може да рачуна", поручио jе Бачевић, истакавши да jе све то директан резултат стратешког партнерства коjи jе Србиjа потписала са Kином.

Бачевић jе нагласио да jе подједнако лепа вест и то што ће Русиjа у наредне две до три године, у српски енергетски сектор, саобраћаjне и железничке комуникациjе, побољшање производње у НИС-у и у остале проjекте, уложити око пет милиjарди евра.

"Србиjа има моћне и важне приjатеље у свету, коjи желе да инвестираjу у Србиjи и коjи у великоj мери могу да побољшаjу економску слику у Србиjи и да подигну животни стандард нашим грађанима," поручио jе Бачевић.

Подсетио је да су компаниjе из Kине већ присутне у Србиjи и да су са њима уговорени заjеднички послови вредни око три милиjарде евра, на мостовима, аутопутевима, пругама, термоелектранама, као и да jе у Букурешту договорена модернизациjа пруге Београд-Будимпешта.

"Kинези имаjу сjаjна искуства у пословима коjи се тичу брзих пруга, а произвели су и наjбржи воз на свету, бржи чак и од jапанског воза, коjи развиjа брзину од више од 400 километара на сат", додао jе Бачевић.

Mинистар Бачевић jе посебно указао на значаj реализациjа великих проjеката, jер су они наjбржи и наjефикасниjи начин за излазак земље из економске кризе.

"Oне земље коjе имаjу вишак новца и буџетски суфицит, као што су Kина и Русиjа и неке западноевропске земље, могу се добрим проjектима привући да препознаjу своjе интересе и таj новац пласираjу тамо где jе то наjозбиљниjе и наjизвесниjе, а то су само добри проjекти" нагласио jе Бачевић.

број коментара 38 пошаљи коментар
(понедељак, 06. јан 2014, 14:38)
anonymous [нерегистровани]

$$$

10 hiljada milijardi? Malo je to mnogo da je realno. Bolje reci 10 milijardi (biliona) (i to je dosta) a ne 10 "hiljada" milijardi.
Pa kina nema te pare 10 "hiljada" vec poseduje 3 hiljade milijardi (3 triliona) u svom dzepu. Kako da nam pozajme ako nemaju? Procitajte vesti na engleskom o kineskim rezervama poput Bloomberg.

(понедељак, 06. јан 2014, 11:05)
anonymous [нерегистровани]

Hitno!!!

Pa mi onda trebamo prevodioce u velikom broju.Dobra ideja za dobijanje posla? Pod hitno upisujem kurs kineskog ako je moguce skolu.

(понедељак, 06. јан 2014, 10:35)
anonymous [нерегистровани]

ocigledno je

da ovde mnogi nisu procitali tekst do kraja jer Kinezi ne ulazu sav novac u Srbiju nego za celi Balkan a koliko ce uloziti kod nas to ce zavisiti od nas samih .

(понедељак, 06. јан 2014, 03:37)
anonymous [нерегистровани]

10 milijardi

10 hiljada milijardi. Prvi put čujem za taj broj. Nešto mi to nerealno zvuči.
Inače ove naše vlasti jedino šta obećavaju za sada jeste za 3 godine će biti to, za 2 to, za godinu to ... A narod treba leba jesti i danas

(понедељак, 06. јан 2014, 02:40)
anonymous [нерегистровани]

cifra

Da li su dobro preveli tu cifru, jel stvarno misle na 10^13 dolara

(понедељак, 06. јан 2014, 01:23)
anonymous [нерегистровани]

Dobra vest

Respektujem ministra jer se najmanje samoreklamira. Cifra jeste ogromna ali verujem da je to dugorocni plan Kine od cca 50 godina. Tako rade velike zemlje. Ali bez obzira na to, to su opet i godisnje posmatrano veliki iznosi.

(понедељак, 06. јан 2014, 00:07)
anonymous [нерегистровани]

Srbi

Bre pripremajte se za seobu.Ako dodju tolike investicije u Srbiju sa njima ce doci koji milijon Kineza.I bice nesto slicno kao kad su bili Turci.Nedaju oni toliki novac za badava.

(недеља, 05. јан 2014, 23:49)
anonymous [нерегистровани]

tri stupa

koliko je bila pametna i dalekovidna politika zvana tri stupa:Rusija,Kina i Zapad.Samo da bi Srbija mogla iz toga izvuci za sebe najbolje treba se okrenuti radu.

(недеља, 05. јан 2014, 23:12)
zorankan [нерегистровани]

a sta posle

E sad, ako se to realizuje i otvori se na stotine hiljda radnih mesta,propade mi plan da kad uđemo u EU živim s 1000 eura mesečno pomoći za nezaposlene. Ali možda uvezemo i kineze da rade.

(недеља, 05. јан 2014, 22:59)
anonymous [нерегистровани]

Bravo

stizu dolari.