Читај ми!

Љубљана без Титове улице

Улица у Љубљани неће моћи да носи назив по Јосипу Брозу Титу, јер је његово име симбол комунистичког режима који је кршио људска права, одлучио словеначки уставни суд.

Уставни суд у Словенији забранио је Љубљани да улици у том граду да назив по некадашњем председнику Југославије Јосипу Брозу Титу, јер је његово име "симбол комунистичког режима који је кршио људска права".

"Име Тита не симболизује само ослобођење Словеније од фашистичке окупације у Другом светском рату, него представља и симбол тоталитарног комунистичког режима који је обележен великим и грубим кршењима људских права и основних слобода", наведено је у саопштењу суда.

Љубљана је улици у словеначкој престоници дала име Тито 2009. године, наводећи тада да је Тито био важна историјска личност. Конзервативна партија Нова Словенија тражила је од Уставног суда да поништи такву одлуку, тврдећи да је Титов режим кршио људска права.

Уставни суд наводи да је одлука љубљанске власти из 2009. године "у нескладу с уставним начелом поштовања достојанства човека".

"Чињеница да је Јосип Броз Тито био доживотни председник бивше СФРЈ значи да управо његово име у највећој мери симболизује бивши тоталитарни режим. Поновно увођење улице назване по Јосипу Брозу Титу, као симболу југословенског комунистичког режима, због тога је могуће разумети као признање бившем комунистичком режиму", наводи се у саопштењу Уставног суда Словеније.

Према наводима суда, одлука је противуставна, јер је "употребљен симбол за ауторитарну власт која изражава вредности у целини неспојиве са темељним уставним вредностима".

Међутим, упркос одлуци Уставног суда, градске власти Марибора и Велења саопштиле су да немају намеру да укину знамења која носе Титово име.

Многи путеви у Словенији били су названи по лидеру Југославије пре проглашења независности 1991. године, после чега је већина преименована.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво