Хрватски "фантоми"

После пада два борбена авиона током вежбе, хрватска војска је практично преполовила своју флоту. Немачка понудила на поклон 20 авиона "Ф-4", који су се користили за време Вијетнамског рата.

Немачка је Хрватској бесплатно понудила 20 борбених авиона "Ф-4 фантом", који потичу из времена Вијетнамског рата, преноси Хрватска телевизија.

ХТВ наводи да њихов рок трајања истиче за неколико година, док су ресурси преосталих шест, иначе још старијих авиона типа "миг-21" Хрватског ваздухопловства на измаку, а Хрватска нема новца за куповину нових авиона.

"С овим немачким ратним авионима Хрватско ратно ваздухопловство имало би довољан број летелица за обуку пилота и контролу хрватског ваздушног простора. С једне стране, то је дар с неба, с друге, обавеза и прилагођавање потпуно другачијим летелицама, коју Хрватска не може сама да спроведе", изјавио је војни аналитичар Игор Табак.

Ако Хрватска остане без авиона након што "мигови" постану неупотребљиви, контролу ваздушног простора морала би да препусти некој другој земљи, као што је Словенија за тај задатак, уз наплату, препустила Италији.

По мишљењу многих хрватских стручњака, то би био најгори сценарио.

Одговора хрватског министарства одбране о прихватању или одбијању немачке понуде још нема, извештава ХТВ, уз питање да ли Немци том понудом улазе на мала врата у будући велики посао набавке нових авиона.

 "Ф-4 фантом" је двомоторни амерички суперсонични ловац-бомбардер са два седишта.

Ослонац америчких снага

За потребе Америчке морнарице, копнених снага и ратног ваздухопловства САД, развио га је Мекдонел-Даглас.

У службу је ушао шездесетих, када је постао саставни део америчких ваздушних снага, чији је ослонац био током седамдесетих и осамдесетих година, када је почело постепено повлачење тих авиона из употребе.

Њих су заменили савременији авиони попут "Ф-15 игла" и "Ф/А-18 хорнета". Авион је коришћен као ловац, бомбардер и извиђач у многобројним сукобима, док су најпознатија ратишта у којима је коришћен били вијетнамски и арапско-израелски рат 1973. године.

Развијен је као ловац за одбрану носача авиона, али је због одличних летних и борбених особина коришћен и као бомбардер.

Последњи сукоб у којем је учествовао је био Заливски рат 1991. године, када је обављао улогу извиђачког авиона, после чега се 1996. коначно повлачи из службе.

Из фабрике је укупно изашло 5195 примерака тог авиона, а у производњи су учествовале и бројне кооперантске фабрике у Немачкој.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво