Косор одбија да открије договор са Пахором

Премијерка Хрватске Јадранка Косор одбила је да открије јавности детаље договора са словеначким колегом Борутом Пахором о решавању граничног спора две државе.

Хрватска премијерка Јадранка Косор одбила је захтев академика Даворина Рудолфа да јавност информише о основама на којима се темељи договор са словеначким колегом Борутом Пахором око решавања граничних питања са Словенијом.

Косор је подсетила на договор са словеначким колегом Борутом Пахором да са детаљима недавног састанка у дворцу Тракошћан код Вараждина неће излазити у јавност.

Академик Даворин Рудолф, иначе бивши министар спољних послова с почетка деведесетих година и председник хрватске стране некадашње Мешовите хрватско-словеначке комисије за разграничење, упутио је отворено писмо премијерки са захтевом да хрватској јавности отворено каже на којим основама почива њен начелан договор са словеначким премијером.

Премијери Јадранка Косор и Борут Пахор су након састанка одржаног 31. јула заједнички изјавили да су Хрватска и Словенија договориле оквирни план по ком би се до краја ове године могло пронаћи обострано прихватљиво решење граничног спора и блокаде хрватских приступних преговора за чланство у ЕУ.

"Нико не захтева и не тражи да наша председница Владе изнесе у јавност све појединости разговора у Тракошћану, али могуће темеље за решење питања важних за ову земљу грађани морају знати", сматра Рудолф.

"Тајна" решења (не)прихватљива

Према његовим речима, "у новијој хрватској историји поједини носиоци највиших државних функција у тајности су договарали и прихватали нека решења у односима са другим државама важна за ову земљу, која су се касније, кад су објављена, показала као неприхватљива, па су их се одрицали Сабор или Влада".

Премијерка Косор одговорила је да су се обе стране на састанку усагласиле да се о детаљима договора не излази у јавност, а одбацила је и све до сада изнесене спекулације медија о могућим решењима спора који односе две земље оптерећује већ више од 18 година.

"Још једном подсећам да смо договорили оквирни план према ком би се решење ускладило до јесени. Када за то дође време, а уз сагласност обе стране, са коначним детаљима договора биће упознате све парламентарне странке и комплетна хрватска јавност", навела је премијерка.

Косор је подсетила да ће и надаље, у тражењу компромисног решења, водити рачуна о заштити хрватских националних интереса, али да се и даље намерава чврсто држати договора са премијером Пахором и не жели износити ниједан детаљ договора док за то не дође време.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво