Протест на Палама због хапшења Караџића

Око 2.000 грађана Пала прошетало је улицама некадашње ратне престонице Републике Српске како би пружило подршку оснивачу и првом председнику те странке и РС Радовану Караџићу, који је у понедељак, због ратних злочина почињених током рата у БиХ 1992-95. године, ухапшен у Београду.

За РТС Онлајн са Пала: Зоран Жужа

„Могу само да вам кажем шта ми је Караџић рекао о протеклим годинама трагања за њим. Рекао ми је: док су знали ко је, нису знали где је, а кад су знали где је, нису знали ко је“, рекао је окупљенима председник Српске демократске странке Младен Босић.

Караџић је, уз ратног команданта Војске Републике Српске Ратка Младића, оптужен за геноцид почињен током 43 месеца дуге опсаде Сарајева и убиства око 8.000 Муслимана у Сребреници 1995. године. Очекује се да ће некадашњи лидер Срба у Босни Хашком трибуналу бити изручен следеће седмице.

Становници некадашње, ратне престонице РС огорчени су хапшењем, али сада много слободније и са извесним олакшањем говоре о више од десет година полицијских потрага за Караџићем.

Носећи заставе РС и СДС, те мајице и слике Радована Караџића на којима је писало „Уз тебе смо“, „Српски херој“, „Снага молитве“, грађани су у цркви Успенија пресвете Богородице залалили свеће и помолили се за Караџићево здравље.

„Ми нисмо ту да протестујемо, већ да се хришћански помолимо за здравље др Караџића и за све жртве невероватног лова на тог човека,” рекао је Боснић.

Лидер СДС-а је после протеста посетио Караџићеву породицу на Палама, која још увек чека одговор мећународног администратора у Бих Мирослава Лајчака, који им је, још раније, одузео документе због сумње да подржавају мрежу помагача тада најтраженијег Хашког бегунца.

“Ми смо понудили сву помоћ породици Караџић и као странка активно ћемо се укључити у процес Караџићеве одбране у Хагу“, поручио је Босић, додајући да ће „по изјавама политичара из Сарајева очигледно да ће то бити суђење не само Караџићу, него и РС“.

Један од оснивача СДС-а Свето Лучић рекао је да је на скуп дошао да да подршку Радовану Караџићу, кога сматра највећим херојем српског народа и човеком који је, како каже, спасио српски народ на овим просторима.

За власт у Србији нема лепе речи. Каже да је Србија подељена земља у којој је пола становништва српски оријентисано, а пола, како вели, мисли да ће им Европа помоћи.

Никола Мијатовић, један од ратних команданата некадашње Војске РС, сматра да суђење Караџићу у Хагу неће бити праведно, већ унапред изрежирано.

„Нема у Хагу правде, нити праведног суђења. Тај суд служи само за сатанизацију српског народа“, оцењује Мијатовић.

Посланик владајућег СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић, некадашњи логораш из злогласног „Силоса“ код Тарчина, рекао је да је неколико хиљада бивших логораша спремно да се стави на располагање тиму за одбрану Радована Караџића и да сведочи у том процесу.

„Ми смо припремили 250 сведока у процесу против Слободана Милошевића, али су та сведочења спречили тужиоци Карла дел Понте и Џефри Најс. Иако сам се претходно чак 44 пута чуо са Милошевићем, нисам успео да сведочим у том процесу“, каже Јовичић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво