Читај ми!

Декларација о три прста – симболи испред проблема

Скупштина Кантона Сарајево пре два дана усвојила је Декларацију којом најоштрије осуђује дизање три прста, а на локалним медијима је названа и фашистичким гестом. Локална одлука одјекнула је регионално и поново затегла односе три народа у Босни и Херцеговини.

"Наишао сам, он је мени добацивао, рекао ми: 'Oде ти код Додика' и онда сам ја њему послао пољубац и подигао три прста", тако је пре два дана свој поступак објаснио Ненад Нешић.

И пре тога, за многе неочекивано – Скупштине Кантона Сарајево једногласно је усвојила Декларацију – осуђују, како кажу, министрово провокативно подизање три прста. Очекивано, настала је полемика на реалцији Сарајево–Бањалука.

"Три прста су симбол Оца, Сина и Духа Светога, Срби се крсте с три прста и тако ће остати, и ниједна декларација то не може да забрани. Декларација Скупштине Кантона Сарајево, којом се осуђује дизање три прста у Сарајеву, је покушај намерног изазивања међунационалне нетрпељивости и омаловажавања идентитета српског народа", каже Радован Вишковић, председник Владе Републике Српске.

Многи на прву лопту читају да су на тесту српско-бошњачки односи, познаваоци прилика подсећају да је реч о односу три народа. Учестале тензије додатно их, кажу, нарушавају, али одговори на нивоу Декларација намећу питање – где су границе.

"То говори о једном јединству да би тако нешто требало забранити или осудити из Сарајева, док из РС наравно видимо јединство око тога да то не би требало да представља проблем. Чини нам се, опет, да је реч о симболима, да су симболи испред свих проблема. Занимљиво је рецимо да се Кантон Сарајево не бави стварним питањима грађана, јер је то јединица мало изнад локалне самоуправе, док се бави оваквим политичким питањима. Па онда, да ли је осуда таквог догађаја битна за друге кантоне, за Федерацију, за државу уопште. Дакле, реч је о сукобљавању, о конфронтацији, не налазе се решења него се само удаљавају позиције све три стране", објашњава доцент Факултета политичких наука Деспот Ковачевић.

Писац Мухарем Баздуљ не верује да ће ова декларација имати трајни ефекат.

"Јер она у теорији осуђује само тај конкретан потез министра Нешића, а не као што су неки медији рекли – да се забрањује да се то уопште ради. Али опет, глупо је и чини ми се непотребно, и чини ми се да је један дневнополитички сукоб, нажалост, претворен у нешто што може да има веће симболичне последице", каже Баздуљ.

После октобарских избора, Влада у Сарајеву је без представника Странке демократске акције.  Усвајање декларације потекло је управо из те партије Бакира Изетбеговића.

"Њихова политика заснива се управо на сукобљавању и конфронтацији. Они нису једина политичка партија која се на такав начин бави политиком, реч је о свеобухватном бављењу политиком већине политичких партија. Међутим, у једном су силазном паду, покушавају да формирају власт на одређеним нивоима. Немају пуно успеха и потреба Бакира Изетбеговића и СДА је да поново ојача своју националну политику како би повратио подршку одређених бирача", рекао је Деспот Ковачевић.

Кроз историју, три прста добијала су другачију конотацију, у зависности од политичке ситуације.

"Он је на неки начин постао – кроз иконографију фудбалских навијача, кроз скандирање Вука Драшковића – у једном тренутку почео се из првенствено других народа, Бошњака, и Хрвата, и Албанаца, доживаљавати као провокативан иако изворно не би требало", истиче Баздуљ.

Значење поздрава с три подигнута прста није једина тачка спорења. Једнаку полемику, између осталих, недавно је изазвала прослава Дана РС.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво