Читај ми!

Словенија добила прву председницу, Наташа Пирц Мусар победила Анжеа Логара

У другом кругу председничких избора у Словенији Наташа Пирц Мусар победила је противкандидата Анжеа Логара. Након пребројаних 98,29 одсто гласова, за Наташу Пирц Мусар гласало је 54,03 одсто, а за Анжеа Логара 45,97 одсто бирача. На изборе је изашло 50,58 одсто гласача. Наташа Пирц Мусар је прва жена председница Словеније.

У 19 сати затворено је више од 3.000 бирачких места широм Словеније, на којима су бирачи у другом кругу председничких избора бирали између кандидата Анжеа Логара и Наташе Пирц Мусар.

На основу 98,29 одсто пребројаних гласачких листића – Наташа Пирц Мусар има подршку 54,03 одсто бирача, а Анже Логар 45,97 одсто.

У првом обраћању нова председница захвалила је свима који су изашли на изборе.

"Словенци су рекли какву Словенију желе", рекла је Пирц Мусарова и додала да ће с поносом ући у председничку палату. Даће све од себе, поручила је, да буде председница свих и обећала да ће се борити за демократију.

Честитала је и противкандидату и пожелела му пуно среће на даљем путу. 

Анже Логар је рекао да је кампања била тешка, а честитао је Наташи Пирц Мусар.

"Данас је крај дугог путовања. Избори су прослава демократије и гласачи су данас одлучили. Наташа Пирц Мусар ће постати прва председница и искрено јој честитам на победи. Верујем да ће одржати реч и бити председница свих нас. Неспорно је да је вредно радила током предизборне кампање. Њена кампања није била лака и већ је била отписана током кампање. Али она је издржала, као и ја", поручио је Логар.

И председник Словеније Борут Пахор у телефонском разговору честитао је новоизабраној председници, пожелео јој успех у раду и позвао је у уторак на разговор у Председничку палату. Пахор је честитао и Логару, посебно на уједињујућем обраћању народу након избора.

Честитке је упутио и премијер Роберт Голоб. "Честитам Вам на избору, што је доказ да грађани желе да живе у земљи у којој ће се поштовати фундаментални елементи демократије: људска права, владавина права, независни медији, слобода и дијалог који ће поштовати. Уверен сам у нашу добру сарадњу у суочавању са заједничким изазовима будућности и јачању отвореног, инклузивног друштва које даје приоритет солидарности и интеграцији, као и заједничким напорима на развоју земље за добробит свих".

Коначни резултати избора биће познати до 29. новембра, а новоизабрана председница ће ступити на дужност 23. децембра, када истиче мандат актуелном шефу државе Боруту Пахору.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво