Читај ми!

Седморици по 13 година затвора за злочин у Штрпцима, Драгичевић ослобођен оптужби

Седам особа осуђено је на по 13 година затвора у случају злочина у Штрпцима, јавља Кликс. Првооптужени Лука Драгичевић је ослобођен оптужби.

Суд БиХ изрекао је првостепену пресуду за злочин у Штрпцима, када је убијено 20 путника, бошњачке националности, који су отети из воза.

Кликс јавља да су седморица оптужених проглашена кривим и да су осуђени на по 13 година затвора.

Осуђени су Обрад и Новак Полуга, Петко Инђић, Радојица Ристић, Миодраг Митрашиновић, Драган Шекарић и Оливер Крсмановић. Сарајевски портал јавља да је њима одређен притвор због опасности од бекства.

С друге стране, првооптужени Лука Драгичевић је данашњом пресудом ослобођен оптужби за ратни злочин у Штрпцима, а убрзо након изрицања пресуде напустио је Суд БиХ.

Драгичевић је првостепеном пресудом ослобођен оптужби да је као командант Друге подрињске бригаде из Вишеграда дао наређење за одвођење цивила.

Суткиња Весна Јесенковић је рекла да Тужилаштво БиХ није доказало да је Драгичевић оптуженом Бобану Инђићу поверио задатак и издао наредбу за мучење и убијање цивила.

"То нису потврдили ниједан сведок, нити је то било видљиво из приложених доказа", рекла је суткиња у образложењу пресуде.

Како се наводи, Тужилаштво је доказало да је Драгичевић добијао извештаје или наређења, али није доказало како је касније поступио по тим наређењима. Ниједан сведок није рекао да је обавестио Драгичевића о догађају, односно о убиствима цивила, рекла је суткиња.

Изрицању пресуде присуствовали су чланови породица жртава.

Кликс је јуче јавио да је шест особа ухапшено у акцији СИПА-а, због ратних злочина против цивилног становништва.

Тужилаштво је осам особа теретило за убиства 20 путника бошњачке националности у Вишеграду отетих 27. фебруара 1993. године из воза у Штрпцима.

У оптужници је наведено да је Драгичевић био командант Друге подрињске лаке пешадијске бригаде Војске Републике Српске (ВРС), а да су остали оптужени били припадници ове чете.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво