Читај ми!

Јандроковић: Одбацујемо оптужницу против хрватских пилота, заштитићемо своје грађане

Председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић рекао је да Загреб одбацује оптужницу против хрватских пилота која је подигнута у Србији и да ће Хрватска "заштитити своје грађане".

Гордан Јандроковић је навео је да ће Хрватска користити преговоре Србије са Европском унијом "како би Србији послала поруку да такве ствари неће толерисати".

"Ако желе према Европској унији, морају да се европски понашају. Морају да одлуче да ли желе према Русији или Западу", рекао је Јандроковић, преноси хрватски Н1.

Оценио је да је оптужница "политичке природе" и да "нема никаквог правног утемељења".

"Србија подизањем оптужнице против хрватских пилота покушава да скрене пажњу са својих проблема. То што они раде не доприноси ни на који начин побољшању наших билатералних односа", рекао је Јандроковић, преноси Хина.

Додао је да је Србија "земља која има пуно сопствених проблема", наводећи питање Косова или одлуке о томе да ли Београд, како је рекао, жели "на руску или на страну Запада".

Апелациони суд у Београду потврдио је оптужницу против четворице хрватских пилота које терети за ратни злочин над цивилима током акције "Олуја".

Српско Тужилаштво за ратне злочине оптужило је припаднике Хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца (67), Зденка Радуља (69), Жељка Јеленића (69) и Данијела Боровића (64) да су 7. и 8. августа 1995. наредили ракетирање колоне избеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у месту Сводна код Новог Града, који се у то време звао Босански Нови.

У тим је нападима погинуло је 13 особа, од којих шесторо деце, а повређене су 24 особе.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво