Читај ми!

Тирана усвојила резолуцију којом настоји да "сруши" извештај Дика Мартија о злочинима ОВК

Скупштина Албаније једногласно је, са 125 гласова посланика, изгласала резолуцију којом жели да у Стразбуру одбаци оптужбе за трговину људским органима током сукоба на Косову, и остале тврдње које произилазе из извештаја Савета Европе.

Резолуцијом Скупштина Албаније настоји да прогласи неоснованим тврдње о трговини органима и тражи од Парламентарне скупштине Савета Европе да преиспита резолуцију којом се одобрава извештај швајцарског сенатора Дика Мартија и подигнуте оптужбе које оцењује као "непоткрепљене, недоказане и незасноване на доказима и чињеницама", преносе медији у Тирани.

Од Парламентарне скупштине Савета Европе ће бити затражено да "направи накнадни извештај и ревизију Резолуције 1782" која је дала повод за оптужбе о трговини људским органима на Косову и у Албанији током 1998-1999. године.

Извештај, који је 2010. сачинио Дик Марти, швајцарски политичар и бивши члан Парламентарне скупштине Савета Европе, био је повод за оснивање Специјализованих комора Косова, суда пред којим су бивши лидери из врха Ослободилачке војске Косова и којима се очекује суђење по оптужбама за ратне злочине над српским цивилима и албанским политичким неистомишљеницима.

Резолуцију усвојену касно синоћ у Тирани иницирали су посланици владајуће Социјалистичке партије премијера Едија Раме.

Рама је пре усвајања резолуције рекао да се њеним усвајањем жели враћање достојанства албанског народа и бораца ОВК.

"Албанија ће се носити са нарушеним угледом албанског народа и то ће учинити достојанствено. Глас Албаније ће се чути у Стразбуру", навео је је Рама и оценио да истражни процес, како каже, није донео правду, али је учинио жртвама главне личности ОВК.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво