Масовна гробница у Словенији

Откривена гробница у Словенији са остацима 300 особа. Верује се да су у питању тела жртава бившег комунистичког режима из времена након Другог светског рата.

У Словенији је пронађена масовна гробница у којој се верује да су тела 300 жртава које је након Другог светског рата ликвидирао бивши комунистички режим, наводи се у саопштењу словеначких власти.

"Пронашли смо мумифициране остатке између 200 и 300 лица", рекао је шеф словеначке службе за војне гробнице Марко Стровс.

Жртве су очигледно "усмрћене гасом" пошто нема видљивих знакова рана од ватреног оружја, рекао је Стровс.

Истражитељи и историчари у уторак су уклонили бетонске зидове изграђене након Другог светског рата у близини јаме Худа, недалеко од места Лашко.

На локацији удаљеној око 90 километара источно од Љубљане, након уклањања зидова откривени су остаци.

Истрага око јаме Худа започела је у августу прошле године у склопу дуготрајних испитивања више од 500 масовних гробница широм Словеније.

Стручњаци верују да су у масовним гробницама остаци сарадника нациста који су 1945. године били у бекству од бившег југословенског комунистичког режима. Идентитети жртава у јами нису познати.

На основу изјава локалног становништва све указује на то да су у јами сарадници и симпатизери нацистa из Словеније или Хрватске, истакао је шеф Истраживачког центра за национално помирење Словеније Андреја Валић.

Државни тужилац Барбара Брезигар је, такође посетила место где је пронађена гробница и остатке описала као "ужасне".

Брезигар је истакла да ће истрага о злочинима бити веома тешка пошто већина одговорних, углавном није више међу живима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво