Читај ми!

Изабрана нова Влада Црне Горе, Абазовић премијер

Скупштина Црне Горе изабрала је нову владу. Дритан Абазовић, гласовима већине посланика, изабран је за председника Владе. Темељни уговор ће бити потписан када се држава и Српска православна црква у потпуности усагласе, изјавио је после седнице Скупштине новоизабрани премијер.

На данашњој седници, Скупштина Црне Горе изабрала је 43. Владу Црне Горе. 

За избор нове владе и експозе мандатара гласало је 45 посланика нове већине, против су била три посланика Социјалдемократа, преносе Вијести.

Дритан Абазовић је положио заклетву, преноси РТЦГ. 

После седнице Скупштине, Абазовић је казао да идеја о одржавању избора у једном дану није нова, додајући да је подржава.

"Зрели смо да имамо генералне изборе као институт. Волио бих да уведемо отворене листе за парламентарне изборе и да имамо модел како се односити према мандатима са нижим цензусом", рекао је Абазовић. 

Темељни уговор ће, наводи Абазовић, бити потписан када се држава и Српска православна црква (СПЦ) у потпуности усагласе.

"Никакву драматизацију не правимо поводом тог питања. Све вјерске заједнице имаће једнак правни третман. Очекујем и да се тај посао заврши на обострани интерес. Потписао бих Темељни уговор који је у складу са Уставом и законима Црне Горе", додао је Абазовић. 

У експозеу пред посланицима, претходно је изнео да ће нова влада почивати на два главна стуба: владавини права и економском развоју.

Та два стуба, како је рекао, носе пет приоритетних праваца деловања: борбу против корупције, више одрживих инвестиција, интеграције у Европску унију, одрживи развој и заштиту животне средине, као и афирмацију деце и младих. 

Функционерка Социјалистичке народне партије Данијела Ђуровић, претходно, изабрана је за председницу Скупштине Црне Горе. 

"Увјерена сам да ћемо заједно смоћи снаге да превазиђемо подјеле дубоко укоријењене у нашем друштву", поручила је Ђуровићeва у обраћању парламенту. 

Нова председница црногорског парламента саопштила је и да је Државна изборна комисија доставила извештај о попуни упражњених посланичких места Демократског фронта, "па је започео посланички мандат Андрији Мандићу и Јанку Милатовићу". 

За избор Ђуровићeве гласало је 45 посланика, док су три била против. 

Влада ће имати 18 ресора, два министра без портфеља и четири потпредседника.

Седници нису присуствовали посланици Демократа, Демократског фронта, Уједињене и Праве Црне Горе.

Скупштина Црне Горе нову владу бира три месеца након што је почетком фебруара одлазећој премијера Здравка Кривокапића изгласано неповерење.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво