Читај ми!

Ухапшен хрватски министар Дарко Хорват

Након претреса куће у којој живи, хрватска полиција је ухапсила министра просторног уређења, градитељства и државне имовине Дарка Хорвата. Како преносе медији, Хорват се доводи у везу са злоупотребом службеног положаја. Премијер Хрватске Андреј Пленковић је поручио да Хорват не може да остане министар, уколико буде задржан у притвору.

Дарко Хорват би у поподневним сатима требало да буде испитан у УСКОК-у, преноси Индекс.

Према незваничним информацијама, претрес стана министра просторног уређења, градитељства и државне имовине повезан је са истрагом о вишемилионским незаконитим субвенцијама.

ХРТ преноси да је из Хорватове куће у Међимурју у Доњој Дубрави полиција у неколико наврата износила документацију. Претресен је и министров службени аутомобил, као и његово приватно возило.

Непосредно после тога полиција је извела и Хорвата и одвезла га у Загреб.

Његов адвокат Владимир Терешак рекао је за ХРТ да је министар "формално ухапшен", те да се терети за злоупотребу положаја.

Хрватски медији наводе да истражитељи проверавају Хорватову улогу у злоупотребама за које је осумњичена његова некадашња помоћница Ана Мандац.

Ану Мандац УСКОК сумњичи да је, на молбу Јосипе Римац, бивше градоначелница Книна, за занатлије сређивала субвенције Министарства привреде у време када је на његовом челу био Хорват.

Осим Хорвата, под истрагом је још неколико званичника, међу којима и потпредседник владе Борис Милошевић, али и бивши министар Томислав Толушић.

Они се, према за сада доступним информацијама, сумњиче и за давање субвенција и за запошљавање преко везе.

Пленковић: Ако Хорват буде задржан у притвору, не може бити министар

Премијер Хрватске Андреј Пленковић је у обраћању јавности поводом Хорватовог хапшења навео да је, према његовом схватању, министар ухапшен због догађаја из 2018. године, када се налазио на месту министра привреде.

Позвао је тужилаштво (ДОРХ) да објасни због чега је Хорват ухапшен.

"Позивам шефицу ДОРХ-а, што је тако журно да се ухити министар, тражим да то објасни. Вјерујем да ће, ако имају, показати чврсте доказе. Мени дјелује неразмјеран овај потез с обзиром на предмет који се ради. Али сигуран сам да раде законито и непристрано, па нека о томе и обавијесте јавност", рекао је Пленковић.

Истакао је да, уколико је неко ухапшен, не може остати на функцији министра.

"То је јасно као дан. Посебно ако остане тамо", рекао је шеф хрватске владе.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво