Читај ми!

Мандић: Ко без избора покуша да укључи Ђукановића у власт, имаће прикладан одговор ДФ-а и грађана

Председник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић каже за РТС да је веома важно не мењати већинску вољу грађана Црне Горе исказану на изборима и истиче да је најбоље решење политичке кризе у тој земљи да Здравко Кривокапић и Дритан Абазовић поднесу оставке и омогуће парламентарној већини да не буде талац њихових личних сукоба.

Све је компликованије на политичкој сцени у Црној Гори. Траже се смене и помињу нови избори. У Скупштини је покренута иницијатива за гласање о поверењу Влади, а потом је премијер Здравко Кривокапић тражио смену вицепремијера Дритана Абазовића.

У Скупштину је стигао и захтев за скраћење мандата, а уследио је и захтев за смену председника парламента.

Сазване су три ванредне седнице парламента за почетак фебруара након којих би требало да буде познато решење политичке кризе. Док испред Владе у Подгорици грађани протестују због најава формирања мањинске владе, премијер поручује да ће се он и председник Скупштине Алекса Бечић заједничким снагама борити да сачувају изборну вољу грађана.

"Важно да парламентарна већина сачува јединство"

Председник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић подсећа да су пре иницијатива које долазе од потпредседника и председника Владе пале тешке и крупне речи између Абазовића и Кривокапића, где је први оптужио другог да је повезан са криминалним клановима који се баве шверцом цигарета, а други првог да је повезан са клановима који шверцују наркотике.

"Као природна последица таквог оштрог судара имамо све те иницијативе, али посебно важно је да се зна – да би нека иницијатива дошла у Скупштину, односно на дневни ред, мора да постоји већина посланика која ће гласати за иницијативу независно од тога да ли је предлагач Влада или посланици", објашњава Мандић.

Истиче да Абазовић има само три посланика, а премијер Кривокапић ниједног и каже да би три Абазовићева посланика могла да одбаце иницијативе које предлаже Кривокапић, па да оне уопштене не буду уврштене на дневни ред.

"Ми мислимо да је веома важно не мењати већинску вољу грађана исказану на изборима и мислимо да је најбоље решење да две сукобљене стране и обојица политичара поднесу оставке и омогуће парламентарној већини да не буде талац њихових личних сукоба", наглашава Мандић.

Каже да је влада Здравка Кривокапића остала без подршке парламентарне већине још када није потписан уговор са Српском православном црквом јер није испуњено изборно обећање.

"Веома је важно да парламентарна већина сачува своје јединство, а видимо да је конкретна препрека судар председника Владе и потпредседника Владе", истиче Мандић.

"Нико нема право да изневери вољу грађана"

Мандић сматра да је решење да парламентарна већина консолидује своје снаге и најављује да ће, као највећи субјект већине у парламенту, обавити разговоре са лидерима свих странака.

"На тим састанцима ћемо рећи да нико нема право да изневери вољу грађана тако што би формирао владу заједно са Демократском партијом социјалиста (ДПС) или добио подршку за мањинску владу од њих", истиче Мандић.

Каже да би у случају формирања мањинске владе уз подршку ДПС-а позвао грађане да изађу на улице и бране своју вољу исказану на изборима 30. августа.

"Ако политичка криза оде у том правцу, ако неко жели да укључи ДПС и Мила Ђукановића без избора у вршење власти, имаће прикладан одговор Демократског фронта и, сигуран сам, већине грађана Црне Горе", упозорава Мандић.

"Народ неће продати слободу коју је тешко освојио"

Мандић истиче да ће тражити одржавање ванредних парламентарних избора, како би се политичка криза разрешила.

"Желимо да те изборе припреми техничка влада која би завршила све оно што није урадила Влада Здравка Кривокапића када је у питању изборна инфраструктура, а ту првенствено мислим на сређивање бирачког списка у који је режим Мила Ђукановића угурао више од 70.000 фантом бирача", каже Мандић.

Истиче да се не плаши повратка на власт ДПС-а и Мила Ђукановића уколико до избора дође.

"Када је Ђукановић изгубио изборе 30. августа, а располагао је свим полугама моћи у овој земљи и контролисао све, од новца, криминала, медија, сваког пендрека, палице и камере, данас, када не располаже тим ресурсима, овај народ сигурно неће продати слободу коју је тешко освојио на изборима", сигуран је Андрија Мандић.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво