Сви против Месића

Политичари из БиХ и региона оштро критикују изјаву одлазећег хрватског председника Месића да би у случају референдума о отцепљењу РС послао војску на босанску Посавину. Поруке ван сваког разума, поручио лидер ХДЗ-а у БиХ. Месић особа без икакве политичке и моралне тежине, оценио српски министар Јеремић.

Већина политичких лидера у Републици Српској, БиХ и региону најоштрије су осудили изјаву одлазећег хрватског председника Стјепана Месића да би у случају референдума о отцпељењу РС од БиХ послао војску на босанску Посавину, преносе бањалучке "Независне новине".

Хрватски председник Иво Јосиповић је навео да слање Хрватске војске у суседну земљу није опција. Како је рекао, Месић је "понекад лежернији у изражавању јер је то његов стил". "Такве изјаве не желим коментарисати", рекао је Јосиповић. 

Из Кабинета члана Председништва БиХ из РС Небојше Радмановића саопштено је да је Месић за последњих 10 година дао небројено провокативних изјава којима се директно мешао у унутрашње односе БиХ, и то углавном на рачун РС.

"Мало му је што је регуларна хрватска војска у протеклом рату окупирала део БиХ, убијајући Србе у Мркоњић Граду и другим местима РС, уништила њихову имовину, већ сада фантазира о наводним отцепљењима и новим ратним сукобима", наводи Радмановић.

Небојша Радмановић је додао да новоизабрани председник Хрватске најављује нови, смиренији приступ у односима Хрватске и БиХ, далеко од конфликтних и запаљивих изјава свог претходника.

Радикално-екстремне изјаве

Из кабинета премијера РС Милорада Додика јуче је саопштено да "ове радикално-екстремне изјаве за које се мислило да се никада неће чути у нашем региону, представљају класични ратнохушкачки зов и драматичне су, јер је Месић још актуелни председник и врховни командант Хрватске војске која је чланица НАТО".

"Очекујемо од свих политичара у региону, представника међународне заједнице, челника НАТО и свих мирољубивих људи у Хрватској и шире, да осуде ратне претње лажног миротворца Стјепана Месића, упућене РС", наводи се у саопштењу.

Председник Партије демократског прогреса (ПДП) Младен Иванић оценио је да је "Месић један од највећих националиста који је био у хрватској политици и који своје комплексе покушава лечити на РС".

Лидер Српске демократске странке (СДС) Младен Босић је изјавио да "таква Месићева политичка природа датира још од деведесетих година, те да је у своје време отворено објављивао да планира напад на РС, без обзира на повод".

"Та изјава упозорава све у РС на могући развој догађаја и доводи у питање чланство БиХ у НАТО", појаснио је Босић.

ХДЗ БиХ: Поруке ван сваког разума

Функционер Странке демократске акције (СДА) Халид Гењац навео је да та странка сматра да не постоје услови за одржавање било каквог референдума у РС.

"Не бих погрешно тумачио, нити спекулисао у вези с Месићевом изјавом, али мислим да нема потребе да шаље војску јер већ има ко је за војску задужен", рекао је Гењац.

Делегат хрватског народа у Парламенту БиХ и члан Хрватске демократске заједнице БиХ (ХДЗ) Иво Миро Јовић рекао је да је ова Месићева изјава злоупотреба положаја на којем се налази, те да је он за свог мандата требало да направи огромне кораке ка помирењу и суживоту, а не, како је рекао, "слати поруке које су ван сваког разума".

Председник Хелсиншког комитета РС Бранко Тодоровић рекао је да је у такву изјаву тешко поверовати.

"Ја не могу и нећу да верујем да је чак ни председник Месић могао да каже такву глупост", рекао је Тодоровић, пишу бањалучке "Независне новине".

У НАТО штабу БиХ су казали да није прикладно да НАТО коментарише изјаве хрватског председника, те да ова организација није укључена у домаће политичке контроверзе.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво