Читај ми!

Апелациони суд Црне Горе укинуо првостепену пресуду за "државни удар"

Апелациони суд Црне Горе укинуо је пресуду којом је тринаесторо оптужених за покушај тероризма, међу којима су и лидери владајућег Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић и Андрија Мандић, осуђено на скоро 70 година робије.

Предмет "државни удар" је враћен Вишем суду у Подгорици, на поновно суђење пред потпуно измењеним већем.

"Вијеће је укинуло првостепену пресуду јер су у поступку њеног доношења и у самој пресуди почињене битне повреде одредаба кривичног поступка, а због којих се нијесу могли прихватити ни чињенични ни правни закључци у првостепеној пресуди, како у односу на постојање кривичних дјела за које су оптужени оглашени кривим, тако и у односу на постојање њихове кривице за та дјела", наводи се у саопштењу Апелационог суда.

"Бивши генерал Жандармерије Србије, Братислав Дикић данас ће изаћи из затвора у Спужу", рекао је његов адвокат Душан Јововић. 

Првостепеном пресудом у овом случају, лидери Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић и Милан Кнежевић осуђени су 9. маја прошле године на по пет година затвора.

Возач Демократског фронта Михаило Чађеновић је тада осуђен на годину и шест месеци затвора.

Едуард Шишмаков био је осуђен на јединствену казну затвора од 15 година за кривична дела стварање криминалне организације и тероризам у покушају, а Владимир Попов на јединствену казну затвора од 12 година за иста кривична дела.

Оптужени Братислав Дикић осуђен је тада на јединствену казну од осам година за кривична дела "тероризам у покушају путем помагања и стварање криминалне организације", а Педраг Богићевић за иста кривична дела осуђен је на седам година.

Немања Ристић осуђен је тада на јединствену казну затвора од седам година за кривична дела "тероризам у покушају путем помагања и стварање криминалне организације", Србољуб Ђорђевић и Милан Душић на по годину и по затвора, Бранка Милић на три године затвора, Драган Максић на годину и девет месеци.

Кристина Христић осуђена је на условну казну затвора.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се