Месић помиловао зликовца

Председник Хрватске помиловао Синишу Римца, осуђеног на осам година затвора због убистава у Пакрачкој пољани. Римац познатији јавности по убиству дванестогодишње Александре Зец, што је и сам признао, подсећа Јутарњи лист.

Бившем припаднику резервног састава МУП-а Хрватске Синиши Римцу (36), осуђеном на осам година затвора због убиства у Пакрачкој пољани, хрватски председник Стјепан Месић скратио је казну за годину дана, пише Јутарњи лист.

Синиша Римац је познатији јавности као убица дванестогодишње Александре Зец. Он је, то убиство, из децембра 1991. године, признао, подсећа загребачки дневник.

Поред Римца, за убиство породице Зец, Марије, Александре и Михајла, 7. децембра 1991. године, одговорни су и Муниб Суљић, Игор Микола, Небојша Ходак и Сњежана Живановић, чланови састава резервне полиције под командом Томислава Мерчепа, познати као "мерчеповци".

Сматра се да су "мерчеповци" одговорни за прогон и ликвидицају више породица загребачких Срба, током рата у Хрватској, међу којима и породице Зец.

Римац и његови сачесници су се, поменутог дана, око 23 сата довезли пред стан породице Зец у Пољаничкој улици у Загребу. Пробудили су Михајла Зеца и наредили му да се хитно обуче и пође са њима. Зец се уплашио и покушао да побегне. Убијен је на лицу места.

Михајлову супругу Марију и ћерку Александру, које су виделе убиство, одвезли су до планинарског дома Адолфовац на Сљемену, код Загреба. Припадници резервног саства МУП-а који су тамо били стационирани, ту су их ликвидирали.

Врховни суд Хрватске је непобитно установио да је Римац лично учествовао у ликвидацијама српских цивила крајем 1991. године.

Петорица бивших припадника резервног састава МУП-а Хрватске, оптужени су у случају "Пакрачка пољана" и осуђени за убиство једног мушкарца, противправно лишавање слободе и изнуду над тројицом загребачких Срба крајем 1991. године.

Поред Римца, осуђени су, већ поменути, Суљић и Микола. Најдужу казну, од 10 година, добио је Суљић. Римац је осуђен на осам година, док је Микола, као помагач, добио пет година затвора.

Починиоци признали кривицу

Неколико дана после убиства породице Зец полиција је ухапсила починиоце, који су пред истражним судијом признали кривицу.

У јулу 1992. године Окружни суд у Загребу прогласио је "мерчеповце" невинима због недостатка и незаконито прикупљених доказа. Кључни су били записници са саслушања, у којима су починиоци детаљно описали ликвидацију породице Зец, проширујући своје исказе и на неке друге тортуре и мучења која су починили.

Исказе су својеручно потписали и због тога су, правно гледано, ослобођени. Истражни судија по закону није имао право да саслушава осумњичене без присуства адвоката, пошто су били осумњичени за квалификовано, а не обично убиство. Због тога су њихова признања добила статус неприхватљивих доказа.

Судско веће Окружног суда донело је одлуку је да остали прикупљени докази нису довољни да се казне осумњичени.

За ту процедуралну грешку, због које искази нису коришћени у поступку, јавност и медији оптуживали су Владимира Шекса, које је у то време био јавни тужилац републике Хрватске.

Преживели чланови породице Зец, ћерка Гордана и син Душан, живе у Бања Луци. Влада Хрватске им је, 2004. године, доделила 200.000 евра као "помоћ за подмиривање дотадашњих трошкова живота, јер су као малолетна деца остали без родитеља и без икаквих средстава за живот".

Председник Месић је тада изјавио да је хрватска држава била дужна да помогне преживелим члановима породице Зец, "јер за тај грозни злочин нико није одговарао, што је доказ нефункционисања правосуђа".

број коментара 24 Пошаљи коментар
(субота, 09. јан 2010, 19:26) - nishlijka [нерегистровани]

katastrashno

kakav licemer je ovaj mesic majko moja...

(петак, 08. јан 2010, 20:33) - anonymous [нерегистровани]

trag

Ovo nije bio obican zlocin - ako to i jedan zlocin moze biti. Ovo je bio ratni zlocin. Slazem se da svaki covek ima pravo na pokajanje, ali mora da plati cenu. On sa 36 godina moze da zasnuje porodicu i zivi normalno - koliko mu savest bude dozvolila. Devojcica koju je ubio samo zato sto je bila Srpkinja nece nikad vise. Skracivanje kazne od strane predsednika je neprimereno, steti i zrtvi ali i zlocincu. Da je odsluzio kaznu do kraja, bar bi bio miran sa te strane. Ovako su oci javnosti opet uprte u njega. Da li biste mu Vi dali ruku svoje kceri? A o Mesicevom potezu - "Ne veje sneg da prekrije breg, no sve zveri svoj trag da pokazu!"

(петак, 08. јан 2010, 11:39) - djoka [нерегистровани]

horor

ovo je uvreda za sve srpske zrtve

(петак, 08. јан 2010, 02:14) - Vicko [нерегистровани]

mEesic

Ne znaju sta rade oprosti im Boze.

(петак, 08. јан 2010, 01:14) - anonymous [нерегистровани]

Iz Hrvatske

Skraćivanje kazne Rimcu za jednu godinu sigurno je imalo neke razloge: taj je dečko imao 17 godina kad je počinio gnjusan zločin i ubio jednu nevinu djevojčicu,tek malo mlađu od njega samog, malu Aleksandru Zec.Za taj čin nema nikakvog opravdanja,nema isprike,nema zaborava.Počinitelj se rukovodio samo jednom činjenicom:mala Aleksandra bila je Srpkinja.Njemu je to bilo dovoljno,jer mu ništa nije bilo važnije od domovine. Vrijeme je teklo,a mladi Rimac je priznao zločin jer je napokon odrastao,sazrio,shvatio zlo koje je počinio.Želim vjerovati da je otkrio kako se domovina može silno voljeti tako da se nikoga ne ubija,ne vrijeđa,ne omalovažava,ne mrzi samo zato što je druge vjere,nacionalnosti,boje kože.Želim vjerovati da su ga godine u zatvoru naučile poštovati svaki život.Želim vjerovati da se pokajao i da se kaje i da će se kajati do kraja života. Želim vjerovati da je u zatvoru postao bolji čovjek i da s 36 godina koliko sad ima može to i dokazati. Isto tako želim vjerovati da su komisija za pomilovanje i predsjednik Mesić ispravno procijenili da godina dana kraće u zatvoru neće umanjiti ni užas ovog zločina ni učinak zatvorske kazne na mladog Rimca. Jedan je naš pjesnik napisao povodom obaranja dva JNA aviona iznad Šibenika: Oprosti mi,Bože što sam se toliko veselio da nisam ni pomislio na čovjeka koji je u njemu izgorio.

(петак, 08. јан 2010, 00:43) - anonymous [нерегистровани]

Nije nego poslije Božića

Ta je vijest bila u prvom redu za Hrvatsku i izašla je nakon Božića,jer je 7.siječnja za Hrvate radni dan s tim da svi naši građani koji slave Božić po julijanskom kalendaru imaju pravo na blagdan. 7.siječnja naši pravoslavni vjernici ne rade.

(петак, 08. јан 2010, 00:29) - anonymous [нерегистровани]

realnost

Treba oprostiti mesicu za ovakve ispade.Ipak je on stariji covek koji jos uvek zivi u nekom svom tripu

(четвртак, 07. јан 2010, 22:59) - anonymous [нерегистровани]

Mesic

Za svaku osudu.

(четвртак, 07. јан 2010, 20:01) - anonymous [нерегистровани]

bravo

Svaka cast na komentaru!

(четвртак, 07. јан 2010, 20:00) - Igor [нерегистровани]

???

Ne shvatam ovaj Mesicev potez,jer je on bio prvi koji je ostro govorio i osudjivao hrvatske ratne zlocince,a pogotovu slucaj Zec. Ne shvatam.....