Читај ми!

Речи туге и поштовања за митрополита Амфилохија

Поводом смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија стижу телеграми саучешћа Митрополији, свештенству и верницима из Србије и региона. Ово је један од најтужнијих дана, рекао je патријарх Иринеј.

Патријарх Српске православне цркве Иринеј рекао је да смрт митрополита Амфилохија представља један од најтужнијих дана у историји Српске православне цркве и да је српски народ остао без једне велике личности.

"Ово је један од најтужнијих дана за нашу Цркву. Велики губитак и велика жалост. Отишао је један добар човек и врстан теолог. Нисмо то очекивали, надали смо се ће све бити добро завршено. Нека му Бог да вечно блаженство. Лишени смо велике личности", рекао је патријарх Иринеј за портал Nova.rs. 

Руски патријарх Кирил изразио је саучешће због смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Патријарх Кирил је у име Руске православне цркве, као и у своје лично име, писмо упутио српском патријарху Иринеју и Српској православној цркви.

Он се осврнуо на митрополитов живот, као и улогу коју је одиграо у борби за очување светиња у Црној Гори.

"Господ Исус Христос позвао је на себе изузетног архијереја Српске православне цркве, чије ће име у историји заувек бити повезано с духовним препородом Црне Горе након дуге ере богослужења, невиђене неуморне борбе за спасавање умирених светиња и очување јединства народа Божијег у жребу светих Светог Василија Острошког и Петра Цетињског", наводи се у писму патријарха Московског и целе Русије. 

Мандатар за састав црногорске владе Здравко Кривокапић позвао је да се прогласи дан жалости због смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Велики исповедник православља 

Министарка правде Србије Маја Поповић упутила је саучешће Српској православној цркви и патријарху Иринеју, поводом смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

"Остаће у нашим мислима и срцу као владика дубоке вере и велики исповедник православља, што је сведочио током целог свог живота. Захваљујући његовом труду и прегалаштву, Митрополија црногорско-приморска и остале епархије у Црној Гори су доживеле велику духовну обнову", навела је Поповићева у телеграму саучешћа.

Она је додала да су Република Србија и цео српски народ изгубили једног од својих највећих духовника, чије ће мудре речи и велика дела остати на памћење будућим поколењима. 

Министар без портфеља у Влади Србије Ненад Поповић је истакао да је митрополит Амфилохије увек војевао на страни истине и правде, и да је извојевао најважнију победу заједно са својим народом, обновивши духовни и национални идентитет српског народа у Црној Гори.

Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да је с тугом примио вест да је преминуо архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Амфилохије и изразио саучешће у име Парламента и у своје лично име свештенству и свим верницима Српске православне цркве.

"Митрополита ћемо се сећати као великог духовника, човека снажне вере и великог исповедника православља и светосавске традиције. Своју опредељеност за Царство Божије и Истину Христову сведочио је током целог живота служећи Богу и роду, посебно у тешким временима када је бескомпромисно бранио право људи да слободно исповедају веру у својим храмовима", навео је Дачић у саопштењу.

Дачић је истакао да су благодарећи Амфилохијевом залагању епархије у Црној Гори доживеле велику духовну обнову, након деценија забране вере.

У телеграму саучешћа премијера АП Војводина Игор Мировић истиче се да је Амфилохије био учитељ, духовни отац и узор не само верницима Митрополије црногорско-приморске већ и свим православним хришћанима и народу у целини.

"Памтићу га и као надлежног архијереја у родном крају и вечном почивалишту мојих родитеља, радом и упорном да нас окупи и ободри, подучи и саветује", навео је Мировић.

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри упутио је саучешће патријарху Иринеју и Српској православној цркви поводом смрти митрополита Амфилохија. 

"У име америчког народа и у своје лично име изражавам искрено саучешће патријарху Иринеју, Српској православној цркви и свим њеним верницима поводом упокојења митрополита Амфилохија", написао је Годфри на Твитеру. 

У име Владе САД и своје лично име, америчка амбасадорка у Подгорици Џуди Рајзинг Рајнке упутила је саучешће поводом смрти митрополита Амфилохија. 

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи изразио је саучешће због смрти митрополита Амфилохија.

"Моје саучешће народу Црне Горе који жали одлазак митрополита Амфилохија Радовића. Нека почива у миру", поручио је Вархељи на Твитеру.  

Душко Марковић, председник техничке владе Црне Горе упутио је са свог приватног Твитер налога саучешће свештенству, монаштву и верницима Митрополије црногорско-приморске поводом смрти митрополита Амфилохија.

Подсећа да је као председник Владе сарађивао са митрополитом. Разговарали су, каже, о многим важним питањима која су се тицала односа државе и цркве, али и о другим темама од значаја за црногорско друштво.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић упутио је поводом смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија изразе саучешћа Митрополији црногорско-приморској, свештенству, монаштву и верницима Српске православне цркве у Црној Гори.

Рекао је да је са жаљењем примио вест о смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија и истакао да ће укупну делатност митрополита Амфилохија у Црној Гори ценити историја.

"Из дугог периода наше сарадње, током којег смо размењивали мишљења о важним питањима за развој савремене Црне Горе, памтићу његов допринос стварању позитивне атмосфере уочи референдума на којем је наша земља обновила независност мирним и демократским путем", навео је Ђукановић, саопштено је из његовог кабинета. 

Председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић изразио је искрено саучешће епископима, монаштву и свештенству Српске православне цркве поводом смрти митрополита Амфилохија.

Бечић је на Твитеру написао да је Амфилохије један од оних који је све што је створио подарио свом народу. 

Председник Грађанског покрета УРА и платформе "Црно на бијело" Дритан Абазовић изразио је саучешће свим верницима и свештенству Митрополије црногорско-приморске поводом смрти митрополита Амфилохија. 

Абазовић је на Твитеру написао да "љубав једина ствара вjечност".

"Нека му Бог подари вjечни мир, а свим нама снагу да се изборимо за идеале који су бесмртни", навео је Aбазовић.

Демократски фронт опростио се од преминулог митрополита Амфилохија поруком захвалности на, како се истиче, очинској бризи о народу у Црној Гори и на читавом српском простору, а посебно "на страдалном Косову и Метохији". 

Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић поводом смрти митрополита Амфилохија изразио је саучешће српском народу, свештенству, монаштву, расејању, Митрополији црногорској-приморској.

Божовић је у име амбасаде и конзулата Србије саучешће упутио и администратору Митрополије црногорске-приморске епископу будимљанско-никшићком Јоаникију и, како је навео, свим грађанима који су волели и поштовали митрополита широм васељене, саопштено је из амбасаде.

"Наш народ, црква и држава одласком митрополита Амфилохија губи великог духовника, учитеља, мудраца, горостаса – човека и великог духовног борца за крст Христов и човекову златну слободу", навео је Божовић и изразио захвалност, како је рекао, витезу православља за све што је учинио.

Амфилохије обезбедио место међу великанима православља 

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је саучешће свим православним хришћанима у Црној Гори, патријарху српском Иринеју и Српској православној цркви поводом смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

"Вијест да је отишао истински пастир свог народа примио сам с осјећајем велике туге јер сам лично познавао митрополита Амфилохија и знао какав значај је имао његов пастирски рад у Црној Гори, али и шире. Данас не тугује само Црна Гора или наша Црква, сигуран сам да данас тугује цијела васељена јер је митрополит Амфилохије својим и научним и пастирским радом обезбиједио мјесто међу великанима православља", истакао је Додик.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић је навела да одлазак Амфилохија представља ненадокнадив губитак за Митрополију црногорско-приморску, Српску православну цркву и све њене вернике, као и за цели православни и хришћански свет. 

Српски покрет Двери позвао је, како се наводи у саопштењу, "прелазну, техничку Владу Србије" да прогласи Дан жалости због упокојења митрополита црногорско-приморског и чувара пећког трона, Амфилохија.

Митрополит Амфилохије заслужује да му се Србија на овај начин одужи, поручује се у саопштењу Двери који потписује лидер тог покрета, Бошко Обрадовић. 

Бројне су реакције институција, политичара, јавних личности на вест о смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија. 

Представници политичких партија су у саопштењима или на друштвеним мрежама изражавали саучешће уз поруку да смрт митрополита Амфилохија представља велики губитак за српски народ и цркву.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво