Хрватска слави годишњицу "Олује", усташки покличи у Книну

У Книну је обележен Дан победе и 25. годишњица акције "Олуја", уз епидемиолошке мере и први пут уз присуство представника Срба у Хрватској. Премијер Андреј Пленковић је рекао да Хрватска жали због свих цивилних жртава. Потпредседник Владе и представник Срба Борис Милошевић оценио да је важно да друштво прихвати да су Срби имали своје жртве. На свечаност су стигли и припадници некадашњег ХОС-а, који на себи имају мајице са усташким поздравом "за дом спремни".

Хрватска данас низом свечаности обележава годишњицу "Олује", војне акције током које је пре 25 година протерано више од 200.000 Срба, а убијено готово 2.000.

Председник Зоран Милановић је на централној прослави у Книну одржао смотру почасне јединице Војске, након чега је одржао говор.

Окупљенима су се обратили и премијер Андреј Пленковић, председник Сабора Гордан Јандроковић и генерал Анте Готовина.

Пленковић: Жалимо због свих жртава 

Андреј Пленковић је рекао да Хрватска жали због свих цивилних жртава.

"Као земља која је победила у наметнутом рату, жалимо због свих цивилних жртава, не само Хрвата, него и Срба. С тугом се присећамо стотина хиљада прогнаника који су протерани са својим огњишта. Жалимо и за жртвама ратних злочина почињених с хрватске стране", поручио је Пленковић.

Хрватска је, каже, осигурала велик напор да осигура повратак оних Срба који су хтели да се врате. "Још има потешкоћа како би се могли вратити, али мора се још тога направити", рекао је Пленковић.

Зоран Милановић је рекао да су односи Хрвата и Срба увек били велики терет, и да је рат Хрватској наметнут.

"Један велики државник је пре пуно година описао пут своје државе до победе: 'У рату одлучност, у поразу пркос и отпор, у победи великодушност и у миру добра воља'", навео је Милановић.

Централни градски трг је блокиран са две стране.

На Книнској тврђави су прочитана имена погинулих припадника хрватских војних и полицијских снага у "Олуји".

Српске жртве се ни јуче, уочи манифестације, нису помињале.

Са Книнске тврђаве је испаљено 25 почасних плотуна, док су простор прелетели борбени авиони миг 21.

Усташки симболи у Книну

Главна улица у Книну, која води ка тргу на којем је одржана свечаност, са обе стране је била обезбеђена полицијским кордоном и у њу су могли да уђу само акредитовани новинари, званичници, као и пријављени грађани.

Међутим, у Книн су стигли и припадници некадашњег ХОС-а, који су носили црне мајице са грбом у којем је утиснут усташки поклич "за дом спремни".

Обезбеђење и полиција онемогућили су их да уђу у ограђени део централног трга намењен званицама.

Део хосоваца је, према РТЛ-у, уз повике "У бој, у бој!" стигао до ограде где су их зауставили обезбеђење и полиција. Речено им је, наводи се, да више нема места.

Наводи се да су представници ХОС-а рекли да у Книн нису дошли да праве инциденте, али да ће покушати да дођу до главног градског трга.

Иначе, ХОС-овци су осудили и долазак потпредседника Владе Хрватске Бориса Милошевића на свечаност у Книну, коментаришући да му ту није место. 

Што се грађана тиче, они су на улазу добијали зелене мајице са "неутралним" натписом "25 година 'Олује'", а наложено им је да их обуку. 

Током вечери на Тврђави ће бити приређен ватромент и одржан концерт без публике који ће преносити телевизија.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво