"И после четврт века остаје кнедла у грлу због сећања на колону из Олује"

Тешко и болно је сетити се слике из 1995. године, али је најтеже онима који су били у избегличкој колони током операције "Олуја". Међу њима је био и, тада десетогодишњи дечак, историчар Милан Гулић, који каже да и после четврт века остаје кнедла у грлу.

Пре 25 година у ово време Гулић је био у колони Срба из Далмације негде код Срба. Тим импровизованим путем који је направљен после пресецања веза између Книна и Бањалуке кретали су се Срби из Далмације.

"Био је то сунчан и топао дан. Када неко има десет година његова сећања обично нису релевантна и жива, али када живите у таквом времену, ви памтите слике одласка из родног града. Једина информација је била да се склањамо у околна села због артиљеријских напада, али када видите реку људи која се слива, јасно вам је да је то далеко озбиљније", рекао је Гулић.

Брионски транскипти су, према речима Гулића, првокласни документ са становишта историчара јер поред транскрипта постоји и тонски запис из којих се види да су Хрвати одлично знали ситуацију у Крајини, подршку коју има Хрватска у свету али и пропагандни моменат путем средстава комуникације који су Хрвати искористили да уплаше Србе.

"Једино што сте могли да чујете на радију је тобожњи позив Фрање Туђмана да Срби остану у својим кућама, а ви знате на основу искуства шта то значи и зашто вас тај позив плаши", објашњава Гулић.

Туђман је несумњиво важна историјска личност за Хрвате, а да ли је он остварио циљеве Анте Павелића, тешко је рећи, Гулић сматра да је тешко повлачити такву паралелу јер је то ипак било друго време.

Кда је реч о овогодишњој прослави годишњице акције "Олуја" у Книну, на којој је најављен и долазак представника Срба и потпредседника нове хрватске владе Бориса Милошевића, Гулић сматра да то није прави начин ка помирењу.

"Није први пут да један Србин иде у Книн на прославу, ишао је и Вељко Џакула, али као представник невладине организације. Ово је први долазак законског заступника Срба али и хрватске владе. Тешко да ће својим присуством Милошевић нешто постићи и нисам сигуран да ли ће српски гласачи и у будућности дати подршку СДСС-у. Потребна је комеморација и одавање поште свим жртвама, а не прослава", рекао је Гулић.

Рат је готов пре 25 година и потребно је говорити о њему хладне главе, сматра Гулић.

"Кнедла у грлу увек постоји, а ове године је она још тежа и чини ми се да ово није релаксирало односе", закључио је Милан Гулић.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво