Грађани испред суда у Никшићу, протести у више градова у Црној Гори

У знак подршке владици будимљанско-никшићком Јоаникију, у неколико црногорских градова одржани су протести. Грађани су се окупили испред Основног суда у Никшићу, ишчекујући одлуку о притвору.

Након молебана у Саборном храму Светог Василија Острошког, грађани су се окупили испред Основног суда у Никшићу, у знак протеста због хапшења владике Јоаникија и осам свештеника. 

Протојереј Радојица Божовић поручио је, после молебана, да се народ у Црној Гори тренутно налази на распећу, али да ће, како је казао, вера победити. 

Хапшење владике Јоаникија, према речима протојереја Божовића, подсећа на хапшење Христово. 

Адвокат Сава Костић рекао је раније окупљеним новинарима да очекује да ће по истеку 72 сата, епископ Јоаникије и свештеници бити пуштени на слободу. 

Због хапшења епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и осам свештеника, у Беранама је одржан протест.

Велики број грађана је узвикујући "пустите владику" прошао поред зграде полиције и запутио се према манастиру Ђурђеви ступови. По повратку од манастира су се разишли.

На протесту у Бијелом Пољу на градском тргу грађани су узвикивали: "У нама је срце лавље, ми бранимо православље".

Протест у Пљевљима завршен је вечерас око 21 сат без инцидената. Окупљање грађана у главној градској улици почело је око 20 часова, након чега је колона кренула до цркве Свете Петке, где их је сачекао кордон полиције, па су се грађани истим путем вратили до Улице Краља Петра Првог.

Tрећу ноћ за редом Будвани су протестовали због хапшења епископа и свештеника Митрополије црногорско-приморске. 

Окупљени су узвикивали "Пустите нам владику", "Косово је срце Србије", "Устала је Црна Гора", "Светиња се бранит мора", "Мило лопове, пустите нам попове". 

Епископу будимљанско-никшићком Јоаникију је због литије која је одржана на дан Светог Василија Острошког у граду под Требјесом, одређено задржавање до 72 сата.

Поред њега, у притвору се налазе и свештеници Слободан Јокић, Данило Зиројевић, Жељко Ројевић, Остоја Кнежевић, Мирко Вукотић, Василије Брборић, Драган Крушић и Никола Маројевић.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво