Линта: Сарајево брише трагове постојања Срба у том граду

Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оптужио је власти Кантона Сарајево да хоће да избришу све трагове постојања Срба у том граду, тиме што намеравају да ископају посмртне остатке око 13.000 давно умрлих Срба и пренесу их у костурницу за спаљивање.

У саопштењу за јавност, Миодраг Линта подсећа да власти у Сарајеву као разлог наводе чињеницу да се гробно место или гробница могу прекопати десет година после сахране у случају да се за њих не плаћа новчана накнада или се не одржавају.

"Не сме се заборавити чињеница да је из Сарајева током и после рата протерано више од 150.000 Срба који живе у (Републици) Српској, Србији и широм света и многи од њих не знају за ову намеру. Такође, многи протерани Срби не могу да иду редовно на гробове својих најближих, а власт нема разумевања због трагичних догађаја који су се десили Србима у Сарајеву деведесетих година прошлог века", указао је Линта.

Истакао да је апсолутно очигледно да власт у Сарајеву хоће да "цементира етничко чишћење српског народа и на тај начин затре све трагове његовог вишевековног постојања".

"После протеривања и убијања Срба, уништавања и отимања српске имовине, на ред је дошло и уништавање српских гробова. Сасвим је јасно да је крајњи циљ најављеног уништавања српских гробова да се докаже и пошаље шовинистичка порука како Срби никада нису ни живели у Сарајеву", наглашава Линта.

Према његовим речима, циљ је додатно промовисање "најбезочније измишљотине да су Срби извршили агресију на Босну и Херцеговину и да су чинили масовне злочине и геноцид над Бошњацима".

Линта је позвао Министарство спољних послова Србије да упути протест надлежнима у Сарајеву и затражи "да одустану од скандалозне и антицивилизацијске намере уклањања посмртних остатака Срба".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво