Оптужнице за злочин из мржње против нападача из Уздоља

Против петнаесторо особа које се терете да су напали Србе у кафићу у Уздољу августа прошле године, Општинско државно тужилаштво у Шибенику подигло је оптужнице за злочин из мржње.

Шесторици оптужених за напад на Србе у Уздољу потврђен је двомесечни притвор у истражном затвору одлуком Уставног суда Републике Хрватске децембра 2019. године.

Недељник Срба у Хрватској, Новости наводи да су оптужени су новембру прошле године поднели Уставном суду Хрватске жалбу због одлуке ванрасправног већа Жупанијског суда у Шибенику да им се продужи истражни затвор, позивајући се на повреду права на слободу према Конвенцији за заштиту људских права и слобода као и Устава РХ, али је њихова тужба једногласно одбијена.

Уставни суд је одбио уставне тужбе окривљених за кривична насилничког понашања, оштећења туђих ствари и телесне повреде у вези са злочином из мржње почињених у августу прошле године у Уздољу.

Тада је, како се наводи у одлуци Суда, петнаест особа "заједно и договорно, знајући да се у кафићу налази већи број грађана српске националности који прате телевизијски пренос фудбалске утакмице Црвена Звезда – Јанг бојс, с циљем да се с њима обрачунају".

Шесторица нападача правни лек потражили су на Уставном суду након што је истражни судија Жупанијског суда у Шибенику у септембру 2019. одбио предлог Општинског државног тужилаштва у Шибенику да им се продужи истражни затвор.

Решење је затим укинуо и преиначио Жупанијски суд у Шибенику и одредио истражни затвор у трајању од месец дана.

Приликом захтева за продужење притвора, истражни судија је опет одбио да га одреди, али је наложио заштитну меру обавезног јављања у надлежну полицијску станицу сваке недеље, као и забрану доласка и боравка у Уздољу.

Почетком новембра 2019. уследило је ванрасправно веће Жупанијског суда у Шибенику чиме је потврђен истражни затвор.

У образложењу решења истражни судија је тада навео да постоји сумња да су осумњичени починили кривична дела, али не да не постоји основана сумња да су та кривична дела починили из мржње.

Такође, оценио је да је теза државног тужиоца, постављање питања нападача жртвама "овде гледате Звезду" те псовање "четничке мајке", што само по себи подразумева напад на оног ко је различит по националности и вероисповести, промашена.

Истражни судија је оценио и да је "ноторна чињеница да има навијача Црвене звезде који нису српске националности, а нити православне вере, као и оних који су атеисти или агностици".

За извор израза "четник" навео је да је кроз историју било четника који нису били нити српске националности нити православне вере, па је тако у четницима, нарочито у Другом светском рату, било и више хиљада етничких Хрвата и католика (углавном из редова Орјуне), Словенаца у тзв. Плавој гарди и др.

Након што је нападачима потврђено продужење истражног затвора, Општинско државно тужлишатво из Шибеника 4. децембра 2019. подигнуло је оптужницу против петнаесторо нападача.

Осумњичени се терете да су маскирани фантомкама, мајицама и марамама и наоружани разним дрвеним и металним предметима, штаповима и с мачетом у рукама, ушли су у кафић код Книна којем су били власница и осамнаест гостију, међу којима и деца.

Петоро гостију, међу којима и једно дете, задобило је телесне повреде повреде (раздеротине, огреботине, огуљотине и крвне подливе на глави, леђима, ногама и рукама), а причињена штета процењује се на око 25.000 куна (3.360 евра).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво