Како је бити странац у Албанији ових дана

Тло у Албанији и даље подрхтава, четири дана од разорног земљотреса јачине 6.4 јединице Рихтера који је погодио околину Драча. Извучена су тела 50 жртава. Владица Јовановић која ради у канцеларији RYCO говорила је за РТС о томе како изгледа живот у албанској престоници последњих недељу дана.

Владица Јовановић неколико месеци ради у Тирани. За то време Албанију је најпре у септембру погодио снажан земљотрес, а затим и овај 26. новембра. Каже да се ствари враћају у нормалу, али да нема потпуни увид у ситуацију јер не говори албански.

У Тирани, наводи, локали раде нормално, али нема много људи на улицама јер је, између осталог, био "дуг викенд" – од четвртка се није радило због државног празника.

Упркос накнадним потресима, Владица каже да људи више нису у паници као у првим данима ове трагедије.

"Мислим да људи не паниче више, или макар не значајно, али да су и даље у стању континуираног страха, и ово ће дефинитивно оставити трауму. Било је доста дезинформација у медијима и предвиђања нових земљотреса, тако да је неколико новинара ухапшено због подстицања јавне панике. Видећемо како ће бити у понедељак, када ће се људи вратити у Тирану и на посао", испричала је Владица Јовановић.

Она је страх осетила када се десио први потрес јачине 6,4 јединице Рихтера, док се није сабрала. Међутим, није могла да помогне другима који су паничили, баш због језичке баријере.

"После неколико дана већ је почело да ме умара то што су сви у стању континуиране панике и трауме и што паниче на сваки мини афтершок и на сваку вест", испричала је Владица.

Каже и да људи након земљотреса из септембра нису очекивали нови земљотрес наредних минимум 10 година. Због тога, сматра, нису имплементиране ни неке мере које су можда могле да помогну у превенцији или бољој координацији подршке око овог земљотреса.

"И оно што ме је изненадило јесте да албанске власти желе да контролишу цео процес подршке, евакуације и свега, иако немају довољно капацитета, иако им организације нуде помоћ, што доприноси стању општег хаоса, који код нас не сећам се да је постојао. Али волонтера има и сакупља се помоћ на све могуће начине, иако ми можемо да пратимо само садржај усмерен на инострану заједницу", објаснила је Владица Јовановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво