Земљотрес и у Херцеговини – oштећени објекти, паника међу грађанима

Земљотрес јачине 5,5 јединица Рихтерове скале погодио је подручје Херцеговине јутрос у 10.20. Нема жртава. Оштећени су објекти у Невесињу, Љубињу, Берковићу. И овај потрес осетио се у Србији, Хрватској.

Епицентар земљотреса био је у близини Стоца, 15 километара од Мостара.

Према првим информацијама, у Невесињу је било штете на грађевинским објектима. Оштећена је зграда Општине, Гимназије и Музичке школе. Са старих кућа отпадали су димњаци и делови фасада.

Начелник Општине Невесиње Миленко Авдаловић каже за РТС да је земљотрес пратила невероватна бука.

"Тутњала је земља, људи који су стајали на ливади рекли су да им је испод ногу тутњило. Када се све то сабере, ми смо добро прошли – немамо повређених и бар за сада немамо урушених објеката, али имамо значајно оштећених", додао је Авдаловић.

Указао је да око 2.000 ученика било у школама, али да су наставници донели паметну одлуку и да су ђаци напустили школске зграде, као да ни сутра неће ићи у школу.

Директорка ОШ "Ристо Пророковић" у Невесињу Мара Шаран каже за РТС да су сва деца и сви запослени добро и да нема повређених.

Оштећен је објекат Основне музичке школе у Невесињу, а директорка те школе Драгана Будалић истиче да су сви преградни зидови у учионицама оштећени, ако и да је степениште значајно напукло.

На школи у Берковићима су попуцали зидови, а ученици су послани кућама. Оштећен је и објекат Општине у Љубињу.

Од потреса су се тресле зграде, а подрхтавање је трајало прилично дуго, због чега су у многим градовима становници истрчали на улице.

"Био је јак потрес, трајало је дуго. Одавно јачи потрес нисам осјетио на подручју Мостара", јављају грађани.

Коментаре остављају и грађани других херцеговачких градова, али и Дубровника.

"Наша зграда од 10 спратова се добро тресла петнаестак секунди. Веома ружан осјећај. Било је застрашујуће", написао је један становник Илиџе.

Подрхтавање тла осетило се и у Хрватској и Србији.

Снажан земљотрес, јачине 6,4 јединице по Рихтеру, јутрос у 3.54 погодио је непосредну околину албанског града Драча, а осетио се у целом региону. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво