Аустрија: Упозорења на десничаре у војној обавештајној служби

Група службеника војне обавештајне службе Аустрије упозорава на ситуацију у тој установи, наводећи да се у тој институцији успоставља десничарска мрежа. Та група сачинила је листу оптужби до које су дошли медији, а све личи на оптужбе на рачун "цивилне" обавештајне службе БВТ, која се од скоро нашла на мети пажње јавности.

На том списку, припадници војне службе тврде да су изложени мобингу, да се спроводи илегално надзирање запослених, спроводе се недозвољене истраге и указују на обавештајне операције које су биле неуспешне.

Један део оптужби усмерен је на истрагу против десничара.

Војна обавештајна служба има задатак да штити војску Аустрије, односно пази да неонацисти или исламисти не буду обучени да рукују са оружјем, или се инфилтрирају у оружане снаге.

У Немачкој, на пример, тамошња служба истраживала је информације о десничарко-екстремним војницима и полицајцима који се умрежавају преко друштвених мрежа и имају своје листе непријатеља.

На то је и аустријска војна служба интензивирала своју истрагу и при том се сконцентрисала пре свега на покрајину Штајерску.

Обавештајна служба страхује да у редовима, такозваних "одбрамбено политичких удружења", постоје десничари.

Тако је удружење војних падобранаца "Остарихи" био предмет истраге и немачких власти, пошто је најмање две особе било део сумњивих чет група, а и учествовали су на десничарском маршу.

Ово удружење је у прошлости често било у медијима због блитине десничарском екстремизму.

Удружење је те оптужбе негирало, а њен председник Јозеф Паул Пунтигам, који је бригадир у аусријској војсци, заједно са председником Слободарске партије (ФПО) у Штајерском Марио Кунасеком је 2015. представио концепт заштите границе.

Када је Кунасек постао министар одбране, то удружење постало је релеватно и добило је могућност да користи војну инфраструктуру, што је иритирало војне обавештајце.

Неименовани војни обавештајци страхују да је редовно долазило до преношења информација објектима надзора, те с тим у вези, указују на два висока официра, која су се кандидовала на изборима за ФПО.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво