Хрватски медији о недоласку Вучића у Загреб

Мање од једног сата након што је председник Србије Александар Вучић изјавио да неће отпутовати на Изборни конгрес Европске народне партије (ЕПП) у Загреб, ту вест су пренели сви хрватски медији на ударним местима. Неки од њих констатују да је шеф СНС-а искористио прилику да, како наводе, "максимално оцрни Хрватску".

Сви медији су у целости пренели образложење Вучићеве одлуке у писму упућеном председнику ЕПП Жозефу Долу.

Хрватски портал Индекс пренео текст Вучићевог писма Долу онако како га је објавила ХИНА, без коментара, под насловом: "Вучић: Не долазим у Загреб. Хрвати ме нападају и наставиће да ме нападају", а Јутарњи лист уз наводе да је Вучић одустао од доласка у Загреб и да је послао писмо председнику ЕПП-а, закључује да је српски председник ту прилику "максимално искористио да оцрни Хрватску".

Вечерњи лист акценат ставља на део Вучићевог писма у коме председник СНС-а каже да би му "одлазак у Хрватску и јасно заступање српске политике, несумњиво донело значајне бодове у Србији, али да је, како је навео, узео у обзир и оно што је за њега најважнији део политике коју представља - пружање руке и отворена врата за боље односе између Срба и Хрвата".

Портал 24 сата је вест о недоласку Вучића на Изборни конгрес ЕПП-а у Загреб објавио под насловом: "Воде хајку против мене, јер је Србија јака", а слично извештавају и други хрватски медији, попут Слободне Далмације, Тпортала, Телеграма, Нета, Народа, Дневника, Дневно...

Слободна Далмација такође преноси Вучићево писмо уз, наводна сазнања да се "у кулоарима помиње и да је Вучић одустао од доласка након сугестије из врха ЕПП-а".

Лист закључује и да је својим недоласком Вучић директно помогао и хрватском премијеру Андреју Пленковићу, и ХДЗ-овој предсједничкој кандидаткињи Колинди Грабар Китаровић.

"Први се неће морати никоме оправдавати што дан након годишњице пада Вуковара угошћује српског предсједника ‘који негира злочине које су јединице српске војске починиле у Хрватској’. Она (К. Грабар Китаровић) се, пак, неће морати бранити од критика да је и сама својевремено позвала Вучића у Загреб", пише Слободна Далмација.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво