Вучић не иде у Загреб на конгрес ЕПП, какве су реакције у Хрватској

Председник Србије и лидер напредњака Александар Вучић обавестио је председника Европске народне партије (ЕПП) Жозефа Дола да неће ићи у Загреб, где ће се 20. и 21. новембра одржати конгрес ЕПП-а, преноси Блиц.

Александар Вучић је Жозефу Долу у писму захвалио на позиву да се обрати Конгресу 20. новембра у Загребу, на који је позван као председник СНС-а.

Рекао је да је припремио "озбиљну анализу догађања у региону, као и онога што бисмо сви заједно морали да учинимо у наредном периоду".

Ипак, рекао је да последњих недеља траје "права медијска харанга" у готово свим хрватским медијима против његовог доласка.

"Желим да додам да никаквих стварних разлога за такву врсту хајке нити је било, нити их има, осим што поједини кругови у хрватском друштву не могу да се навикну на снажнију улогу Србије и на чињеницу да се Србија економски подиже, а и политички није више на коленима", навео је Вучић.

Додао је да није "нимало страшљив" и да је много пута одолевао таквим нападима и одговарао на организоване нападе.

"Такође, несумњиво је да би ми одлазак у Хрватску и јасно заступање српске политике донело значајне поене у Србији, али, узео сам у обзир и оно што је за мене најважнији део политике коју представљам, а то је пружање руке и отворена врата за боље односе између Срба и Хрвата, између Србије и Хрватске у будућности. Истовремено, ни на који начин не желим да утичем на додатно погоршање положаја Срба у Републици Хрватској", навео је Вучић.

Због свега тога, истиче, неће присуствовати Конгресу у Загребу. Сматра да тиме олакшава посао и Долу.

"Мој недолазак, молим вас, схватите као доказ снаге и жеље да мењамо ствари набоље, а не доказ слабости", навео је Вучић и замолио да један од наредних важних догађаја за Европску народну партију организује на територији Републике Србије.

У Србији су сви добродошли и ни против једног учесника и члана наше Европске народне партије неће бити вођена било каква хајка и харанга, истакао је председник Србије.

"Техничке ствари претворене у политичко питање"

Ако жели да дође, доћи ће, рекао је хрватски премијер Андреј Пленковић.

На питање хрватског новинара каква би то била порука, јер се скуп одржава у време обележавања годишњице пада Вуковара, Пленковић је апеловао да снизе тон и да не чине ненормалним оно што је нормално.

Председник Сабора Гордан Јандроковић је оценио да су техничке ствари претворене у политичко питање.

"Још једна од обмана, ишла је све време информација да би овде дошао и говорио србијански предсједник Александар Вучић. Он уопће није члан ни предсједништва, ни скупштине ЕПП-а, он ту сигурно не би дошао. Створила се ружна атмосфера и од једног великог догађаја, који је битан не само за ХДЗ него и за Хрватску", рекао је Јандроковић.

Са друге стране, парламентарна опозиција у Хрватској недолазак Вучића сматра победом

Европска народна партија од 19. до 21. новембра у Загребу одржава конгрес на којем се бира руководство једне од најбројних странака у Европском парламенту.

Више од 2.000 учесника из 40-ак земаља расправљаће и о актуелним европским проблемима. Позив да се следећи конгрес одржи у Београду већ је стигао од председника Вучића. 

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво