У Црној Гори се појавила ретка болест коју преносе животиње

Паразитско обољење лајшманиоза, коју преносе комарци, појавило се и у Колашину. То обољење је смртоносно за псе, које је неопходно успавати када се открије ова болест, а ризичне групе код људи су деца и особе са слабим имунитетом, пишу "Дневне новине".

Болест је, како су казали из Управе за безбедност хране, ветерину и фитосанитарне болести, откривена и у Подгорици, Бару и Улцињу.

Ветеринар из Колашина Саша Дрљевић објашњава да је лајшманиоза паразитско обољење, које се преноси између животиња и са животиња на људе помоћу пешчане мушице, због чега се обољење јавља у топлијим крајевима.

Први знаци болести код паса су тромост, апатичност, губитак апетита и мршављење. Кад се болест развије, захвата прво очи и кожу око очију, ушију и носа, по кожи се стварају упални плитки чворићи, чест је губитак длаке око очију, на врату и репу, а кожа може бити са сребрнобелим љуспама, рекли су из Управе за безбедност хране, ветерину и фитосанитарне болести. 

За сада, како наводе, не постоји потпуна заштита паса. Вакцине и лекови за превенцију инфекције не постоје.

За смањење ризика од преноса узрочника лајшманиозе код паса потребно је животиње редовно штитити од инсеката адекватним средствима, третирати, уколико је могуће, простор у којем борави пас одговарајућим инсекцитидима, обезбедити псу смештај у затвореном простору током ноћи и слично.

У случају сумње, како кажу, обавезно се обратити надлежној ветеринарској амбуланти која ће извршити преглед и испитивање пса.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво