Заев: Споразум ће бити спроведен, очекујемо исто од Атине

Преспански споразум садржи преговарачка поглавља са ЕУ и биће примењен, јер је то кључно за осигурање стратешког партнерства са нашим новим пријатељем и суседом, изјавио је премијер Северне Македоније Зоран Заев.

Направили смо корекције које су тражиле грчке власти и очекујемо да ће они то учинити исто, додао је Зоран Заев.

Заев је нагласио важност споразума, који је помогао Северној Македонији да обезбеди чланство у НАТО-у и гарантује почетак преговора о придруживању са ЕУ, преноси агенција МИА.

"Споразум је требало да пошаље поруку ЕУ да ускоро отвори преговарачка поглавља, а не грчком народу. Устав је промењен, а ново име је сада у службеној употреби. Жао ми је што га опозиција не користи, јер то шаље озбиљну поруку да они не поштују устав. Шта ће се догодити ако дођу на власт? Таква провокација може кулминирати само доношењем новог вета. Надам се да то неће бити случај", рекао је Заев.

Преспански споразум гарантује територијални суверенитет земље, што не би било могуће без решавања спора око имена, додао је македонски премијер.

Две трећине Споразума разматра стратешко партнерство, економију, социјалну и здравствену заштиту, безбедност и друге области у којима земље могу напредовати, рекао је Заев.

Додао је да се још нада да ће бити отворена преговарачка поглавља о чланству са ЕУ.

"Ако је Европи потребно време, имаће га. Лидери ЕУ сада могу разговарати и чак применити нову методологију уколико је потребно. У међувремену, Северна Македонија је као острво окружено чланицама ЕУ. Чланству у ЕУ нема алтернативе. Доносили смо храбре одлуке, без обзира на будућност наше политичке каријере. Чланство у НАТО је завршен посао, чак иако је одложен почетак преговора о придруживању са ЕУ", рекао је Заев.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво