Хрватска, банке изгубиле спор са дужницима у швајцарцима

Хрватски Врховни суд одбио је захтев банака и донео коначну пресуду у корист дужника у швајцарским францима у колективном поступку који су за дужнике водила Удружења "Франак" и "Потрошач".

Након ове одлуке дужници у швајцарцима повраћај претплаћеног могу тражити у појединачним судским поступцима, преноси Индекс.

"Врховни суд донио је пресуду пословни број: Рев 2221/2018-11 којом је одбио ревизије туженика у предмету тужитеља Потрошача - Хрватског савеза удруга за заштиту потрошача, против осам домаћих банака ради заштите колективних интереса и права потрошача", наводи се у пресуди.

У пресуди је изражен правни закључак да су те банке у одређено наведеним раздобљима повредиле колективне интересе и права потрошача корисника кредита, склапањем уговора о кредиту користећи у њима непоштене и ништетне уговорне одредбе – уговарањем валуте уз коју је везана главница швајцарски франак (валутна клаузула), а да се о томе није појединачно преговарало.

Побијана другостепена пресуда је решењем делимично укинута (без враћања на поновни поступак) у делу којим је банкама наложено да прекину са описаним поступањем, јер је о томе већ правсонажно пресуђено.

Физичка и правна лица могу се у посебним парницама позивати на прихваћене захтеве тужитеља у овом поступку, а судови у тим појединачним поступцима везани су за та утврђења, саопштио је Врховни суд.

број коментара 0 Пошаљи коментар