Веће за спровођење мира: Измена организације БиХ само по Уставу

Свака измена унутрашње организације Бoсне и Херцеговине мора бити усвојена у складу са процедурама предвиђеним Уставом, што захтева широку подршку унутар политичког спектра, укључујући све конститутивне народе, саопштено је из Управног одбора Већа за спровођење мира у БиХ.

Управни одбор Већа за спровођење мира константно потврђује своје неупитно опредељење територијалном интегритету БиХ и њеној темељној структури као јединствене, суверене државе, која се састоји од два ентитета, како је детерминисано и Уставом, поручено је из Управног одбора Већа поводом програмске декларације коју је усвојила бошњачка партија СДА, преноси портал Дневник.

Како се наводи у саопштењу, БиХ није државна заједница, а два ентитета правно постоје само на основу Устава БиХ.

"Свака измена унутрашње организације БиХ мора бити усвојена у складу са процедурама предвиђеним у Уставу, што захтева широку подршку унутар политичког спектра БиХ, укључујући све конститутивне народе", пише у саопштењу.

СДА БиХ је у суботу на конгресу странке усвојила Програмску декларацију и Резолуцију о уставним реформама и изборном законодавству према којима, између осталог, траже повратак на Републику БиХ с већинским, грађанским моделом државе, афирмацију босанског језика, укидање постојећих ентитета, поделу Мостара, увођење једног председника и државне владе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво