Веће за спровођење мира: Измена организације БиХ само по Уставу

Свака измена унутрашње организације Бoсне и Херцеговине мора бити усвојена у складу са процедурама предвиђеним Уставом, што захтева широку подршку унутар политичког спектра, укључујући све конститутивне народе, саопштено је из Управног одбора Већа за спровођење мира у БиХ.

Управни одбор Већа за спровођење мира константно потврђује своје неупитно опредељење територијалном интегритету БиХ и њеној темељној структури као јединствене, суверене државе, која се састоји од два ентитета, како је детерминисано и Уставом, поручено је из Управног одбора Већа поводом програмске декларације коју је усвојила бошњачка партија СДА, преноси портал Дневник.

Како се наводи у саопштењу, БиХ није државна заједница, а два ентитета правно постоје само на основу Устава БиХ.

"Свака измена унутрашње организације БиХ мора бити усвојена у складу са процедурама предвиђеним у Уставу, што захтева широку подршку унутар политичког спектра БиХ, укључујући све конститутивне народе", пише у саопштењу.

СДА БиХ је у суботу на конгресу странке усвојила Програмску декларацију и Резолуцију о уставним реформама и изборном законодавству према којима, између осталог, траже повратак на Републику БиХ с већинским, грађанским моделом државе, афирмацију босанског језика, укидање постојећих ентитета, поделу Мостара, увођење једног председника и државне владе.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. сеп 2019, 23:13) - anonymous [нерегистровани]

Bosanski jezik ne mora da bude jedini jezik. Neka budu tri jezika.

Bosanska nacija ne mora da bude nametnuta, ali treba da postoji.
BiH neka bude građanska država i neka svako bira koga hoće. Ako Srbin dobije većinu, neka vlada, ako Hrvat, neka vlada, ali mora da radi u korist BiH i da osjeća BiH kao svoju državu.