Шуица: Именовање у ЕК признање хрватској политици

Будућа чланица Европске комисије Дубравка Шуица изјавила је у Бриселу да је њено именовање за потпредседницу извршног тела ЕУ велико признање хрватској политици и да има "нешто искуства и знања" за посао који је очекује.

Новоизабрана председница ЕК Урсула фон дер Лајен објавила је раније данас састав и структуру нове комисије у којој је Шуица потпредседница за демократију и демографију.

"Велика ми је част што смо добили потпредседничко место. Хрватска је ипак најмлађа чланица ЕУ и ово је велико признање хрватској политици и нашем премијеру Андреју Пленковићу који је био један од главних преговарача и сигурно је пуно утицао на добијање овога ресора", изјавила је Шуица новинарима, пренела је Хина.

Досадашња посланица у Европском парламенту додала је да у области којом ће се бавити у комисији "има нешто искуства и знања" и да је упозната с проблемима које ће бити потребно решавати.

Међу њима је и организација Конференције о будућности Европе која би требало да почне 2020. и траје две године. Замишљена је као форум за повезивање европских грађана, цивилног друштва и европских институција, а циљ јој је да Европљани кажу какву Унију желе и како њоме управљати.

"То укључује расправе с грађанима, дијалоге које смо и до сада имали.
Потребно је слушати шта грађани хоће, јер они понекад осећају да су удаљени од Европске уније. Оно што се од мене очекује јесте да будем најизраженија у средњој и источној Европи, где су понекад демократске вредности пољуљане", рекла је Шуица.

Што се демографије тиче, каже да пуно земаља ЕУ има проблема с тим, међу њима и Хрватска.

"Желимо ући у суштину проблема, покушати помоћи зашто долази до одлива мозгова, зашто млади људи одлазе и покушати да тај проблем хоризонтално решавамо. На почетку треба снимити стање, а онда деловати", рекла је Шуица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво